Yunus Emre Enstitüsü, Güney Afrika'da 'Ulusal Miras Günü' Etkinligi Düzenledi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Güney Afrika'nin kültürel farkliliklarin birlikteliginin kutlandigi "Ulusal Miras Günü" kapsaminda etkinlik düzenledi.

Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlige Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Aysegül Kandas ile çok sayida Güney Afrikali katildi.

Etkinlik kapsaminda, Güney Afrikali ögrenciler tarafindan hazirlanan geleneksel Türk el sanatlari eserleri sergilendi.

Büyükelçi Kandas etkinligin açilis konusmasinda, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan ilan edilen 2021 Yunus Emre Yili'nda, Güney Afrikalilarin Ulusal Miras Günü'nü kutlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

2017 yilinda beri Johannesburg kentinde faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye ile Güney Afrika arasinda dostane iliskiler gelistirmeyi hedefledigini kaydeden Kandas, "Enstitümüz, çesitli kültürel etkinliklerle Türkleri ve Güney Afrikalilari baris, kültür ve güzellik ortaminda bulusturmustur." dedi.

Kandas, Enstitü'nün Johannesburg subesinin faaliyetlerine de deginerek, "Enstitümüz, geleneksel Türk el sanatlari kurslari, sahne performansi, konferanslar, seminerler ve yaz okulu programlari ile Güney Afrika'daki insanlar için egitim olanaklarina katkida bulunuyor." diye konustu.

Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türk Kültür Merkezi temsilcisi Abdülaziz Yigit de Ulusal Miras Günü'nün Güney Afrika'da her kesimden insanin bir araya gelerek kendi kültürlerini sergiledigi bir gün oldugunu belirterek, "Biz de bugün geleneksel Türk el sanatlari sergisi esliginde bugünü Güney Afrikalilarla beraber kutluyoruz." dedi.

Yigit, bu etkinligi Türkiye ile Güney Afrika arasindaki dostlugu pekistirmek amaciyla düzenlediklerini kaydederek, etkinlikte geleneksel Türk sanatlarini Güney Afrikalilara tanitma firsati bulduklarini ifade etti.

2021 yilinin Yunus Emre Yili olmasi hasebiyle Türkçe kurslarinin ilk defa kayit olacak kisiler için ücretsiz oldugunu ifade eden Yigit, ekim ayinda da "Güney Afrikalilarin gözünden Türkiye ve Yunus Emre" temali bir söylesi hazirlamayi planladiklarini bildirdi.

-"Farkliliklarimiz aslinda biz Güney Afrikalilari birlestiren zenginligimizdir"

Etkinligin katilimcilarindan Phulemelele Sakina Daloma, Maryam Mkwanda ve Khadija Siphokazi Boco da AA muhabirine Ulusal Miras Günü'nün Güney Afrikalilar açisindan önemini anlatti.

Daloma, Ulusal Miras Günü'nün ülke içerisindeki farkli etnik gruplari ve irklari bir araya getirdigini kaydederek,"Bugünün en anlamli yani bize geldigimiz kültürleri hatirlatmasidir." dedi.

Maryam Mkwanda da günün tarihi arka planina deginerek, sunlari kaydetti:

"Ulusal Miras Günü'nün eski ismi Shaka Günü'ydü. Ismini ünlü Zulu Krali Muhtesem Shaka'dan almaktaydi. Apartheid dönemi sonrasi, ulusal birligimize vurgu yapmak üzere, bugünü Miras Günü olarak kutlamaya basladik"

Farkli etnik gruplardan gelen Güney Afrikalilar olarak bu önemli günde kültürel farkliliklari kutladiklarini belirten Mkwanda,"Farkliliklarimiz aslinda biz Güney Afrikalilari birlestiren zenginligimizdir." diye konustu.

Khadija Siphokazi Boco ise Güney Afrikalilarin Ulusal Miras Günü'nü farkli renklerde kiyafetler giyerek, dans ederek ve geleneksel yemekler pisirerek kutladiklarini dile getirdi.

Miras Günü'nün farkli dillerden ve renklerden insanlari bir araya getiren önemli bir gün olduguna dikkati çeken Boco, "Bugün sadece Güney Afrikalilarin degil, ayni zamanda ülkemize gelen farkli milletlerden insanlarin da günüdür." dedi.

Kaynak: AA