Pasinler Ovasi'nda Sertifikali Tohumla Üretilen Patateste Kurakliga Ragmen Rekolte Artti

Erzurum Tarim ve Orman Müdürü Osman Akar: 'Daha önce birim alandan alinan 23 ton civarindaki verim, sertifikali üretimle 67 ton civarina çikti'.

ISMAIL HAKKI DEMIR - Tarim ve Orman Bakanliginin destegiyle Erzurum'un verimli topraklariyla bulusturulan sertifikali patates tohumu, kurakliga ragmen üreticinin yüzünü güldürdü.

???????Tarim ve hayvancilik sektöründe Türkiye'nin önemli kentlerinden olan Erzurum'da, yem bitkileri, hububat ve fasulyenin yaninda patates ekimi de önemli yer tutuyor.

Kentin verimli arazileriyle ön plana çikan Pasinler Ovasi'nda ise yogunlukla patates üretimi yapiliyor.

Son yillarda artan sertifikali patates üretimi sayesinde yurt genelinde etkili olan kurakliga ragmen kentte alinan yüksek rekolte üreticiyi sevindirdi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, Erzurum'un büyük bir hayvancilik potansiyelinin yaninda 350 bin hektar islemeli tarim arazisiyle önemli bir bitkisel potansiyelinin de bulundugunu söyledi.

Akar, Erzurum'da yaklasik 1,5 milyon dekarda hububat üretiminin yapildigini belirtti.

- " 2-3 tonluk verim, sertifikali üretimle 6-7 tona çikti"

Patates, çerezlik ayçiçegi, kuru fasulye üretimiyle de Erzurum'un ön plana çiktigina isaret eden Akar, sunlari kaydetti:

"Erzurum genelinde yaklasik 100 bin ton patates üretimimiz var ama bunun büyük bir kismi Pasinler ilçemizde yapilmaktadir. Biz özellikle çiftçilerimize hem Bakanlik hem de Valilik imkanlariyla sertifikali patates tohumlugu dagittik. Daha önce birim alandan alinan 2-3 ton civarindaki verim, sertifikali üretimle 6-7 ton civarina çikti. Son süreçte özellikle disaridan getirdigimiz ve ilk defa denedigimiz 'Arizona' çesidimizle yaklasik 8 tonun üzerinde bir verim aldik."

Akar, bu yil kurak bir sezon geçirildigini hatirlatarak, özellikle bitkinin suya ihtiyaç duydugu dönemde yagisin olmamasi ve gece ile gündüz arasindaki sicaklik farkindan dolayi da verim kaybinin bulunduguna dikkati çekti.

Patateste birim alanda geçmis yillara nazaran çok daha fazla verim elde etmenin kendilerini ve çiftçileri sevindirdigini anlatan Akar, "Birim alandan 2 bin 500 kilogram almak var. 8-9 bin kilogram almak var. Doyasiyla patatesin hem sofralik degeri açisindan hem de fiyati açisindan çiftçiye olumlu katkilari oluyor." diye konustu.
Kaynak: AA