Kilis'te Erken Zeytin Hasadi Ile Zeytinyagi Üretimi De Basladi

Erken hasatta soguk sikim yöntemi uygulandiginda yogun aromasi, baharatli tadi ve kokusu ile essiz bir lezzete ulasan Kilis yaglik zeytinde erken baslayan hasat ile birlikte soguk sikim zeytinyagi üretimine de baslandi.

Kilis'te Erken Zeytin Hasadi Ile Zeytinyagi Üretimi De Basladi
Türkiye’de önemli bir zeytincilik merkezi olan Kilis’te bazi üreticiler soguk sikim yapmak için hasada erken basladi.

Kilis Valiligi öncülügünde zeytinyaginin daha kaliteli üretilmesi için baslatilan çalismalar nedeniyle zeytin üreticileri, zeytinleri erken topluyor. Kararmadan toplanan zeytinlerden fabrikalarda düsük isiyla yag üretiliyor. Normalde Kasim ayi içerisinde baslanan hasat, bu yil Ali Hayta isimli üreticinin erken hasada baslamasi ile start aldi.

Zeytinin anavatani olan Dogu Akdeniz’de yer alan Kilis, toplam 266 bin dekarlik alanda zeytin üretimi yapiyor. 3 milyon 500 binin üzerinde, meyve veren zeytin agaci bulunan ilde, yillik üretim miktari 9 bin 146 ton olarak gerçeklesiyor. Kentte gerçeklestirilen arkeolojik kazilarda bölgede zeytin üretiminin geçmisi binlerce yil öncesine gidiyor. Yüksek yag orani ve lezzetiyle dikkatleri çeken Kilis zeytini, son yillarda ekonomik degeriyle de ön plana çikiyor.

“4 bin 500 yil öncesine ait zeytin çekirdekleri bulundu”

Oylum Höyük’te yapilan kazilarda 4 bin 500 yil öncesine ait zeytin çekirdeklerinin bulunmasindan sonra zeytinin ana vatani olarak adlandirilan Kilis’te, son teknolojik imkanlar ile soguk sikim zeytinyagi üretimine Kilis Valiligi destek veriyor.

Zeytin üreticisi Ali Hayta, bu yil zeytin hasadina erken basladiklarini ifade ederek, “Geçen yil bu bölgenin zeytinleriyle ilgili testler yapmistik. Verim olarak zeytinyagi daha az çikmasina ragmen, daha kaliteli zeytinyagi elde ediyoruz. Su zamana kadar bizim bölgemizle ilgili bilimsel bir çalisma yapilmamisti. Biz bunun bir uçundan tutarak, geçen yil analizler ve testler yapmistik. Bu testlerde sunlari görmüstük. Özellikle Kilis yaglik zeytin çesidinde polifenoller saglik bilesenleri açisindan gerçekten yüksek degerleri sahip olan bir zeytinyagidir. Dünyada zeytinyagi çok bulunan bir ürün degildir. Herkesin parasi olsa da zeytinyagina erismesi mümkün degildir” dedi.

Hayta, Kilis’te 4 bin 500 yil öncesine ait zeytin çekirdeklerinin bulundugunu ifade ederek, “Zeytinin ana vataninin bu bölge oldugu, Mezopotamya dedigimiz bölge oldugunu gösteriyor. Bizlerin ve bir çok bilim insaninin ortak görüsü, Zeytinin buradan Avrupa’ya ve dünyaya dagildigi yönünde, tabi bu bizim için büyük bir avantajdir" diye konustu.



Soguk sikimin özellikleri

Ali Hayta, üretimin bütün asamasinda soguk sikim yaptiklarini ifade ederek, “Soguk sikimda kavram kargasasi var. Soguk sikim denenince insanlar eski tas degirmenlerde zeytinyagi sikiliyormus gibi algilaniyor. Oysa öyle degil, soguk sikim su demek, zeytinyaginin 22 veya 23 derecede islenmesi demektir. Soguk sikimda saglik bilesenlerini koruyabiliyor. 40 derecede zeytini çikardiginiz zaman daha fazla zeytinyagi aliyorsunuz ama daha düsük kalitede zeytinyagi çikiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA