Bilecik'te Yetistirilen 'Red Globe' Cinsi Üzümler Ihracata Hazirlaniyor

Çerkesli köyünde üretilerek yurt içi pazarlara satisinin yani sira Romanya, Italya, Rusya'ya da ihraç edilecek üzümler, bahçelerden toplanarak soguk hava depolarina tasiniyor Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Baskani Ertugrul Ünver: 'Üzümlerimiz bu sene de kaliteli'.

YAVUZ EMRAH SEVER - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde toplanan "Red Globe" cinsi üzümler, yurt içi ve yurt disi pazarlara gönderilmek üzere özenle hazirlaniyor.

Ilçeye bagli Çerkesli köyünde modern sulama yöntemleriyle yetistirilen üzümde hasat mesaisi basladi.

Bahçelerde sabah erken saatlerden itibaren çalismaya baslayan isçiler, üzüm salkimlarini keserek kasalara yerlestiriyor. Kamyonlarla tasinarak soguk hava depolarinda muhafaza edilen üzümler, yurt içi ve yurt disinda ilgi görüyor.

Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Baskani Ertugrul Ünver, AA muhabirine, toplanan üzümlerden bir bölümünün kis mevsiminde tüketilebilmesi için soguk hava depolarina konuldugunu, bir kisminin ise tüketiciye ulastirildigini söyledi.

Hasat için çogunlukla Sakarya'nin Pamukova ilçesinden isçilerin geldigini belirten Ünver, "Bölgemizde toprak ve hava kosullarindan dolayi kaliteli üzüm yetisiyor. Deniz seviyesinden yükseklik de önemli. Ilçe merkezinde yapilsa bu kalite elde edilemez. Rakim, üzümde kalitenin belirlenmesine katki sagliyor." dedi.

- Kilogram fiyati 3-4 lira

Çerkesli'de toplanan üzümlerin Istanbul, Kocaeli, Sakarya, Eskisehir, Kütahya ve Ankara basta olmak üzere yurt geneline gönderildigini, zincir marketlere de satis yapildigini dile getiren Ünver, "Üzümlerimiz bu sene de kaliteli. Bu kalite tabii ki kendi kendine olmuyor. Bitki beslemeyi dengeli yapmak, ilaçlarini, suyunu zamaninda vermek gerekiyor. Hava ve toprak yapisi da önemli. Eskiden üzümde Mugla söz sahibiydi. Bugün üzüm Iznik ve Osmaneli'nden de her yere gidiyor." diye konustu.

Üzümün perakende olarak kilograminin 3 ila 4 liradan satildigini aktaran Ünver, Osmaneli'nin bu meyvede yilda ortalama 15 bin ton rekolteye sahip oldugunu belirtti.

26 yildir sebzecilik ve meyvecilik yapan tüccar Nuri Tuna ise Romanya, Italya, Rusya'nin da aralarinda bulundugu ülkelere üzüm ihraç ettigini belirtti.

Bugünlerde soguk hava depolarinda ihracat için hazirlik yapildigini bildiren Tuna, "Hazirlanan üzümler Romanya'ya gidecek. Üzümün yani sira armut, seftali, nektarin de var. Topladigimiz bu üzümü genelde ihraç ediyoruz. Geçen yil bu ovadan Romanya'ya 700 ton üzüm gönderdim. Gönderilen ürünün yüzde 80'inini Çerkesli köyünden aldim." diye konustu.

Pamukovali isçilerden Sema Ezer de üzüm salkimlarini keserek kasalara koyduklarini, bunun karsiliginda aldiklari günlük 100 lira yevmiye ile aile bütçelerine katkida bulunduklarini ifade etti.

Kaynak: AA