Uluslararasi Kudüs Vakfi'ndan Fanatik Yahudilerin Baskinlarina Karsi Mescid-I Aksa'yi Savunma Çagrisi

Uluslararasi Kudüs Vakfi, Müslüman halklara, Israil ve Yahudi yerlesimcilerin daha önce görülmemis saldirilarina karsi Mescid-i Aksa'yi savunma çagrisinda bulundu.

Merkezi Lübnan'in baskenti Beyrut'ta bulunan Uluslararasi Kudüs Vakfi'ndan yapilan yazili açiklamada, Mescid-i Aksa'nin son dönemde yüzlerce Yahudi yerlesimcinin baskinlarina maruz kaldigi belirtilerek, "Haremin, 8 Eylül'den bu yana Yahudi ibadetleri dayatilmak suretiyle kimliginin tasfiye edilmeye çalisildigi bir döneme girdigi" kaydedildi.

Bunlarin Mescid-i Aksa'yi yalnizca Yahudilere ait bir ibadet mekani haline getirme çabasi ve nihayetinde Aksa'yi iddia ettikleri mabede dönüstürme yolundaki adimlar oldugu kaydedilen açiklamada, "haremin 1967'deki Israil isgalinden bu yana böyle bir saldiriya tanik olmadigi" belirtildi.

Yasananlarin Aksa'nin kimligini tasfiye saldirilari oldugu vurgulanarak, Mescid-i Aksa'nin vesayetini elinde bulunduran Ürdün hükümetine Israil'in bu tehlikeli saldirilarina karsi harekete geçme çagrisinda bulunuldu.

Kudüs ve Bati Seria'daki tüm Filistinliler ile Arap halklari ve tüm Müslüman alemine Mescid-i Aksa'yi savunma çagrisi yapildi.

Kudüs Islami Vakiflar Idaresi'nden bugün yapilan yazili açiklamada, Israil polisi korumasindaki 564 fanatik Yahudi'nin Mescid-i Aksa'nin güneybatisinda bulunan El-Megaribe (Fas) Kapisi'ndan girerek Harem-i Serif'e baskin düzenledigi belirtilmisti.

Israil polisinin korumasindaki Yahudi grubun, Harem-i Serif'in avlularinda dolastiktan sonra Mescid-i Aksa'dan ayrildigi kaydedilmisti.

- Mescid-i Aksa'da bulunan 5 Filistinli gözaltina alindi

Açiklamada, fanatik Yahudilerin baskinlari sirasinda Mescid-i Aksa'da bulunan 4'ü kadin 5 Filistinlinin de gözaltina alindigi ifade edilmisti.

Ibrani takvimine göre 20 Eylül'de baslayan ve 27 Eylül'de sona erecek olan Sukot (Çardaklar) Bayrami münasebetiyle fanatik Yahudiler, "Tapinak Tepesi" olarak isimlendirdikleri Mescid-i Aksa'ya yönelik baskin çagrilari yapiyor.

Harem-i Serif'e fanatik Yahudilerce düzenlenen bu tür baskinlar, bölgede gerginligin tirmanmasina neden oluyor.

Dün de 724 fanatik Yahudi, sabah ve ögleden sonra Mescid-i Aksa'nin avlularina girmisti.

Kaynak: AA