TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, Karaman'da Birlik Baskanlariyla Bir Araya Geldi

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, "Bir isletmenin büyüklügü, ölçüsü degil isletmedeki tüm hayvanlara çiftçimizin, yetistiricimizin daha rahat nefes almasi için yem destegini hükümetimizden talep ediyoruz" dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, Karaman'da Birlik Baskanlariyla Bir Araya Geldi
TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, 2 Ekim 2021 tarihinde yapilacak olan 4. Olagan Genel Kurul çalismalari dogrultusunda Karaman’da bir otelde birlik baskanlari ve delegeler ile bir araya geldi. Burada konusan Çelik, 84 milyon nüfusun gida güvencesini sagladiklarini söyledi.

Yetistiricilerin sadece koyun, keçi yetistirmedigini belirten Çelik, "Bizim tükettigimiz soframiza gelen gidalarda hepsinde emekleri vardir. Bundan sonraki süreçte de hiç bir emeginizin hesabini yapmadan, yilmadan, yorulmadan üretime devam edin" dedi.

Yapay et ile ilgili olarak da açiklamalarda bulunan Çelik, "Biz yapay çiçekten çok hoslanmayiz. Yapay çiçek farklidir, canli çiçek farklidir. Biz her zaman canli çiçegi tercih ederiz. Yapay etle ilgili bunlarin tamaminin kimyasal olacagina inaniyorum. Ben tavsiye etmiyorum. Biz ne pandemiye aldiris ettik. Ne de kuraklik küresel isinmaya boyun egdik. Biz üretime devam ettik. Bundan sonrada dogal ürünlerle beslenmeye, insanlarimizi da üretmeye davet ediyorum" diye konustu.

Nihat Çelik, bir ara yem fiyatlarinin tavan yaptigini ve yem fabrikalariyla görüstüklerini aktardi. Yapilan çalismalarla yem fiyatlarinin düstügünü ifade eden Çelik, "Dediler ki döviz artmasinda dolayi fiyatlar artiyor. Döviz inise geçti batim fiyatlari yine artiriyorlar. Biz ayni zamanda üreticiyiz de tüketiciyiz de. Bakiyoruz fiyatlarda düsüs var ama marketlere gittiniz zaman her gün fiyatlar artiyor. Dövizde düsüyor artiyor. Böyle bir lobi oldugunu hükümetimizin de özellikle bu yem fiyatlari konusunda bugün örnegin yem üreten insanlar veya yem fabrikalari arpanin bir tonunu 3 bin 500 liraya satmayi beklerken hükümetimizin müdahalesiyle arpanin fiyatinin bin 950 liradan sürmesi bana göre onlarin belini kirmistir. Firsatçilarin önünü kesmek için hem tüketiciyi hem üreticiyi düsünmek adina olumlu bir adim olarak karsiliyoruz. Yem fiyatlarinda da ciddi düsüsler oldu" seklinde konustu.



"Küçükbas hayvancilik milli meselemizdir"

Geçen sene küçükbas hayvanciliga ilk kez Cumhuriyet tarihinden bu yana yem destegi verildigini dile getiren Çelik, "Bir isletmenin büyüklügü, ölçüsü degil isletmedeki tüm hayvanlara çiftçimizin, yetistiricimizin daha rahat nefes almasi için yem destegini hükümetimizden talep ediyoruz" dedi.

Küçükbas hayvanciligin bu ülkenin sigortasi oldugunun altini çizen Çelik, "Küçükbas hayvancilik milli meselemizdir. Bizim cografyamiz, iklim sartlari buna müsaittir. Bizim çiftçimiz, üreticimiz köyünde yetistiricilik yapmadigi zaman metropollere göç ediyor. Bunlar göç ettigi zaman is bulamadigi zaman yoklukla, açlikla karsi karsiya kaliyor. Bizim disa bagli kalmadan bizim üretmemiz lazim, köylünün köyünde doymasi için küçükbas hayvancilik olmazsa olmazimizdir" dedi.

Çelik, pandemi döneminde isletme sayisinin 270 binden 280 bine çiktigini hatirlatarak, "Sektöre duyarli olan gençler, üniversite mezunu bu pandemi döneminde randevu aliyorlar. Gençler, ’Biz köyümüze dönüs yapiyoruz biz köyün kiymetini bir kez daha anladik biz küçükbas hayvancilik yapacagiz siz ne önerirsiniz’ diyorlar. Tabi ki biz arkadaslarimizi yönlendiriyoruz. Bu meslegi sevdirme noktasinda her zaman bir köprü vazifesi yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA