Nesli Tehlike Altindaki Küçük Akbabalar Sarikamis'ta Da Ürüyor

Ani Antik Kenti ve Arpaçay Kanyonu'nda üredikleri belirlenen küçük akbabalarin Sarikamis'ta kayalik bölgedeki yuvada yavrusu görüntülendi KuzeyDoga Dernegi Bilim Koordinatörü Emrah Çoban: 'Sarikamis da küçük akbabalarin üreme yerlerinden biri. Burada görüntülenen yavru, akbabalarin üreme basarisini da gösteriyor. Umarim bu yavru daha da büyür, uçacak boyuta gelir ve göçüne devam edebilir'

HÜSEYIN DEMIRCI - Türkiye'deki dört akbaba türü arasinda göç eden tek tür oldugu bilinen nesli tehlike altindaki küçük akbabalarin, Ani Antik Kenti ile Arpaçay Kanyonu'nun disinda Sarikamis ilçesinde de üredigi tespit edildi.

KuzeyDoga Dernegi koordinatörlügünde bir süre önce Türkiye'deki dört akbaba türü arasinda göç eden tek tür oldugu belirtilen küçük akbabalarla ilgili çalisma yapildi.

Çalisma sonucu, yaklasik 4 yil önce, nesli tehlike altinda olan küçük akbabalarin ilçede birkaç yuva yaptigi anlasildi.

Devam eden titiz çalismalarla küçük akbabalarin yuvasindaki bir yavru, görevlilerce ilçeye bagli Sirataslar köyündeki kayaliklarda yer alan bir yuvada görüntülendi.

Küçük akbabalarin yuvalarinda büyütmeye çalistigi yavru akbaba, koruma altindaki bu türün bölgede üremeyi sürdürdügünü göstermesi dolayisiyla görevliler arasinda sevinçle karsilandi.

KuzeyDoga Dernegi Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, nesli tehlike altindaki küçük akbabalarin Sarikamis'ta üredigini görmenin kendilerini mutlu ettigini söyledi.

Çoban, Kars'ta daha önceden küçük akbabanin "Medeniyetler Besigi" olarak bilinen Ani Antik Kenti ile Arpaçay Kanyonu'n da ürediklerini bildiklerini, Sarikamis'ta da yuvalarini tespit ettiklerini ancak yavrularini görüntüleyemediklerini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Dünya çapinda nesli tehlike altinda olan küçük akbaba türünün Türkiye'deki üreme durumu yavas yavas yükseliyor. Biz daha sansliyiz, Sarikamis da küçük akbabalarin üreme yerlerinden biri. Burada görüntülenen yavru, akbabalarin üreme basarisini da gösteriyor. Umarim bu yavru daha da büyür, uçacak boyuta gelir ve göçüne devam edebilir. Küçük akbabalar, dünya çapinda nesli tehlikede oldugu için iyi korunan, iyi takip edilen bir tür. Yuvayi, düzenli olarak takip ederek, yuvada üreme basarisini, yuvadaki bireylerin sayisini, yuvanin bir koloni haline gelip gelmeyecegini takip ediyoruz.”

- Binlerce kilometre mesafeyi katedip Türkiye'ye geliyorlar

Küçük akbabalar, kisi Afrika'da geçirdikten sonra mart ayinda üremek için binlerce kilometre mesafeyi katederek Avrupa ülkelerine ve Türkiye'ye geliyor.

Ilkbahar ve yazi geçirdikleri bu bölgelerde üreyen akbabalar, büyüyen yavrulari ile eylül ayi sonunda tekrar kisi geçirmek üzere Afrika'ya göç ediyor.
Kaynak: AA