Gönüllü Gençler Isitme Engelli Ögrenciler Için Maske Atölyesine Girdi

Düzce Gençlik Merkezince yürütülen 'Seffaf Iletisim' projesi kapsaminda tasarlanan agiz kismi seffaf maskeler, isitme engelli ögrencilerin karsisindaki kisinin dudaklarini okumasina imkan sagliyor Gençlik Merkezi Müdürü Samet Ince: 'Aslinda isitme engelli birey kadar karsisinda onunla iletisim kurmak isteyen ögretmen veya veli için de önemli bir proje. Dudaklarin okunabilmesi amaciyla tasarladigimiz maske sayesinde iletisim kolaylasti'

ÖMER ÜRER - Düzce Gençlik ve Spor Il Müdürlügü Gençlik Merkezi çalisanlari ve gönüllü gençler tarafindan hazirlanan agiz kismi seffaf maskeler, isitme engelli ögrencilerin iletisimini kolaylastiriyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde Gençlik Merkezi bünyesinde kurulan atölyede maske üretimi yapan gençler, dudak okuyarak iletisim kuran isitme engellilerin maske nedeniyle zorluk yasadigini fark etti.

Bunun üzerine "Seffaf Iletisim" projesini hayata geçiren gençler, agiz kismi seffaf maskeler üretti. Gençler, isitme engellilerin egitim gördügü okullari ziyaret ederek maskeleri ögrencilere ulastirdi.

Maskeler, karsisindaki kisilerle iletisim kolayligi sagladigi için isitme engelli ögrencileri memnun etti.

- "Projeyle isitme engellilerin hayatini kolaylastirmayi amaçladik"

Düzce Gençlik Merkezi Müdürü Samet Ince, AA muhabirine, "Seffaf Iletisim" ismini verdikleri projeyle isitme engellilerin hayatini kolaylastirmayi amaçladiklarini söyledi.

Sadece engellilerin degil onlarla iletisim kurmak isteyenlerin de düsünüldügünü belirten Ince, "Isitme engelli birey kadar karsisinda onunla iletisim kurmak isteyen ögretmen veya veli için de önemli bir proje. Dudaklarin okunabilmesi amaçli tasarladigimiz maske sayesinde iletisim kolaylasti. Bu maskeyi iki tarafin da kullanmasi önemli. Hem salginin önüne geçebilmek için maske kullanilmis oluyor hem de maskenin seffafligi sayesinde iletisim saglanmis oluyor." diye konustu.

- "Dersler daha verimli geçiyor"

Yesil Düzce Özel Egitim Uygulama Okulu Müdürü Dilek Kar da okulda 7 isitme engelli ögrencinin bulundugunu, bu çocuklarin dudak okuyarak egitim gördügünü, bu anlamda maskelerin iletisim konusunda büyük kolaylik sagladigini söyledi.

Projenin kendileri için büyük anlam tasidigini anlatan Kar, " Ögrencilerimiz ögretmenleriyle fiziksel temas kurmak zorunda kaliyordu. Bu maske iletisim kurmak anlaminda çok büyük önem arz ediyor. Dudak okumaya alisik çocuklarimiz zorlaniyordu. Temas azalmis olacak ve saglikli bir ders yapmis olacagiz." dedi.

Sinif ögretmeni Damla Sagla ise maske sayesinde isitme engelli ögrencilerle daha iyi iletisim kurmaya basladiklarini, derslerinin daha verimli geçtigini ifade etti.

Ögrencilerden isitme engelli Büsra Bartan, maskeyi begendigini ve kullanisli buldugunu kaydetti.
Kaynak: AA