DEAS'in Sözde 'Egitim Bakan Yardimcisi'nin Sakarya'da Yargilanmasi Sürüyor

Mahkeme heyeti, Ürdün'e iadesini isteyen sanigin tutukluluk halinin devamina karar verdi.

Sakarya'da yakalanan terör örgütü DEAS'in sözde "egitim bakan yardimcisi" Ürdün uyruklu sanigin yargilanmasina devam edildi.

Sakarya 5. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, sanik A.Z.A.A.D. tutuklu bulundugu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Celse arasinda videoda yer alan maktulün Ürdün uyruklu olmadigina dair cevap ile diger gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardindan görüsünü açiklayan cumhuriyet savcisi, sanigin tutukluluk halinin devamini ve eksik hususlarin giderilmesini istedi.

Tercüman vasitasiyla söz verilen sanik A.Z.A.A.D, önceki savunmalarini tekrar ettigini belirterek, videoda yer alan maktulün Ürdünlü olmadigini bildigini söyledi.

A.Z.A.A.D, maktulün kimligini ve hangi ülkenin vatandasi oldugunu bilmedigini savunarak, "Türkiye'de herhangi bir suç islemedim. Ürdün makamlari tarafindan yargilanmak ve ülkeme teslim edilmek istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Heyet, sanigin tutukluluk halinin devamina, maktulün gerçek adinin ve hangi ülke vatandasi oldugu konusunda Sakarya Il Emniyet Müdürlügü Terörle Mücadele Sube Müdürlügüne müzekkere yazilmasina karar verdi.

Esas hakkindaki mütaalasini sunmasi için dosyanin cumhuriyet savcisina verilmesine, sanigin tutuklu bulundugu cezaevine müzekkere yazilarak sanik ile avukatinin esas hakkindaki savunmalarini hazirlamalari için cezaevinde imkan saglanmasina hükmeden heyet, durusmayi 18 Kasim'a erteledi.

- Süreç

Sakarya'da, 31 Aralik 2020'de terör örgütü DEAS'a yönelik operasyonda gözaltina alinan, örgütün sözde egitim faaliyetlerinin genel sorumlusu oldugu belirlenen A.Z.A.A.D. tutuklanmisti.

Zanlinin DEAS'in, 2014-2017 yillarinda Irak ve Suriye'de hakim oldugu bölgelerdeki tüm egitim kurumlarindan sorumlu sözde "egitim bakan yardimcisi" olarak faaliyet gösterdigi, ayni bölgelerde esir aldigi kisileri vahsice katlettigi ve bu eylemlerin görüntülerini örgüt propagandasi amaciyla sosyal medyada yayimladigi öne sürülmüstü.

Sakarya Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, tutuklu sanik A.Z.A.A.D. hakkinda "anayasayi ihlal" ve "anayasayi ihlal suçunu islemek için tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçlarindan iki kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasi isteniyor.
Kaynak: AA