Dalinda 1,5 Liraya Alici Bekleyen Elma, Kentteki Zincir Marketlerde 3-4 Katina Satiliyor

Türkiye’nin elma deposu Karaman’da, üreticiler elmalarini dalinda 1.5 liraya satamazken, ketteki zincir marketlerde kilosunun 6 liraya kadar satilmasinin saskinligini yasiyor.

Dalinda 1,5 Liraya Alici Bekleyen Elma, Kentteki Zincir Marketlerde 3-4 Katina Satiliyor
Elma hasadinin devam ettigi bahçelerde incelemelerde bulunan Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, birçok üreticinin hala elmasini satamadigini söyledi.

Karaman’da elma hasadinin buruk gittigini belirten Bayram, “Üretmis oldugumuz ürünlerin hak ettigi fiyatlara satilamiyor. Karaman, Türkiye’de elma üretiminde söz sahibi illerden birisidir. Elma, Karaman ekonomisine ve istihdamina büyük katki sagliyor. Geçen yil yasanan sikintilar bu yil da devam ediyor. Geçen yil pandemiden dolayi getirilen sokaga çikma yasaklari nedeniyle pazarlar kurulamadi ve çalisan kesim de pazara çikamadi. Hal böyle olunca insanlar zincir marketlerden alis veris yapmak zorunda kaldilar. Maalesef bu marketlerde de elma fiyatlari afaki bir sekilde artti. Suanda pazarda 2,5 liraya alabilecegimiz bir elma Karaman’daki bir markette 6-7 lira arasinda satisa sunuluyor. Bu elma Istanbul’a gidinceye kadar fiyati 10 katina çikiyor. Karaman’da müstahsilden 1,25 ila 1,50 bandinda alinan kaliteli bir elma maalesef tüketicimizin pazarina 10 kati fiyatina giriyor. Ister istemez de elmanin satisini durduruyor. Elma üretiminde ülke olarak ciddi bir üretimimiz var. Neredeyse 3 milyon tonun üzerinde bir üretimimiz var. Buna ragmen ihracat rakamlarimiz yüzde 10 ila 15 arasindadir. Elmanin iç pazarda ciddi bir sekilde satilmasi gerekiyor. Satilmasi için de bu ürünü tüketicinin düsük fiyatla almasi gerekiyor. Fakat bunu bir türlü saglayamiyoruz. Cumhurbaskanimizin dedigi gibi raf fiyatlari ciddi bir sekilde sikinti. Bu zincir marketler Karaman ve Türkiye ekonomisine ciddi zarar veriyor. Örnek verecek olursak Karaman’da kurulan Persembe Pazarinda çok çesitli ve kaliteli ürünleri 76 liraya alirken, ayni ürünleri zincir marketten aldigimiz da 147 liraya mal oldu. Bu rakamlarin Karaman’da bile yüzde yüz fark oldugunu degerlendirdigimizde Türkiye genelinde ciddi anlamda raf fiyatlari ile tüketiciye giden fiyatlar arasinda uçurum var. Bunun çözülmesi gerekiyor. Çünkü ülkemiz ekonomisine tarimdan baska siginacagimiz bir sey yok. Tarimla ilgili çalismalarin hiçbir zaman göz ardi edilmemesi gerekir. Karaman’da yasanan sorunlar sadece Karaman’da yasanmiyor, Nigde ve Isparta’da da yasaniyor“ dedi.



“ELMANIN BAHÇEDEN 3 KILOMETRE ILERIDEKI ZINCIR MARKETTE 6 LIRAYA KADAR SATILMASI ANLASILIR BIR DURUM DEGIL”

Elma üreticisi Celil Serim de "Elmanin bahçeden 3 kilometre ilerideki zincir markette 6 liraya kadar satilmasi anlasilir bir durum degildir" diyerek, “Bu rakam nereden meydana geliyor, nasil çikiyor bilmiyoruz. Suanda birçok üretici elmasini satmadi. Elmalar daha yeni toplaniyor. Biz üreticiler elmamizi makul fiyatla satmak istiyoruz. Maliyetlerde bir yükselis var. Iç piyasada satis ve pazarlama probleminin giderilmesi için belli kurumlarin devrede olmasi gerekir. Hallerden sonra bir degisiklik oluyor. Bunun neden kaynaklandigini bizler de bilmiyoruz“ seklinde konustu.

Karaman’da bulunan bir zincir marketin tezgahindaki elma ise kilosu 4.95 liradan satiliyor.

(Mehmet Dagli /IHA)
Kaynak: İHA