86 Yasindaki Kadina 1 Fidan Için 10 Ay Hapis Cezasi

SINOP – Sinop’u Boyabat ilçesinde bir köyde bos araziye dikilen 30 fidandan 6’sinin koparilmasi davalik oldu. Muhtar ve köylü bir kadini karsi karsiya getiren davada, suçlamayi kabul etmeyen 86 yasindaki kadin, 10 ay hapis cezasina çarptirildi. Hükmün açiklanmasi ertelendi.

86 Yasindaki Kadina 1 Fidan Için 10 Ay Hapis Cezasi
Olay, 27 Nisan günü Boyabat ilçesi Çarsak köyündeki tapusuz araziye Boyabat Ilçe Özel Idare Müdürlügü’nün karari dogrultusunda 30 adet fidanin dikilmesiyle basladi.

Bundan 2 gün sonra araziye gidildiginde ise 6 adet fidanin kökten söküldügü ve diplerindeki ahsap kaziklarin sökülmüs vaziyette oldugu görüldü.

Çarnak Köyü Muhtari Uysal Bas tanik beyanlarina göre, köylülerden 86 yasindaki Hamide Akman hakkinda suç duyurusunda bulundu.

Davanin yargilamasi Boyabat Asliye Ceza Mahkemesinde yapildi. 6 adet fidani sökmekle suçlanan Hamide Akman, olaydan birkaç gün önce hayvanlarinin girip egdigi fidanlari düzeltmek için bahçeye gittigini, fideleri düzeltirken fotografinin çekildigini, fideleri sökmedigini ve zarar vermedigini, yasi geregi de bu eylemi gerçeklestirmeye imkan olmadigini belirterek suçlamayi kabul etmedi.

Davada muhtarin oglu Ünal Bas ve Mustafa Çelikel isimli bir vatandas taniklik ederek Hamide Akman’in 1 adet fidani sökerken gördüklerini, diger fidanlari kimin söktügünü görmediklerini anlatti. Dava dosyasinda 29 Nisan günü Akman’in fidan dikili alana dogru yürüdügü, kamera açisindan çiktigi ve 3 dakika sonra tekrar ikametine döndügü görüntülerde yer aldi.

Dava sonucu ’mala zarar verme’ suçunu isledigi sabit olarak karar verilen Hamide Akman hakkinda “Dikili agaç, fidan veya bag çubuguna varar verme” hakkindaki TCK’nin 152/1-c maddesi ve hafifletici sebepler ile 1/6 oraninda indirim yapilarak 10 ay hapis cezasina çarptirildi. Sanik hakkinda hükmün açiklanmasinin geri birakilmasina ve hükmün açiklanmasi ertelendiginden 5 yil süreyle denetim altinda bulundurulmasina karar verildi.

Kaynak: İHA