Renk Degistiren Öldürücü Köygöçüren Mantarinin Toplanmamasi Uyarisi

Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertugrul Kaya: 'Yesil, kahverengi ve beyaz tonlar alabiliyor. Taklit ettigi için tehlikeli. Bu nedenle mantar toplayan vatandaslarimizin bu mantari çok iyi tanimasi lazim'

Renk degistirme ve taklit etme özelligi nedeniyle dogada yenilebilen diger mantar türleriyle karistirilan zehirli ve öldürücü köygöçüren mantarinin toplanip tüketilmemesi uyarisinda bulunuldu.

Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Merkezi (GETAT) Müdürü Prof. Dr. Ertugrul Kaya, AA muhabirine, özellikle sonbaharda yagmurlarin artisiyla dogada kendini gösteren mantar türlerinin bilinmeden bilinçsizce toplanmasiyla ölümcül zehirlenmeler yasandigina dikkati çekti.

Halk arasinda kulaktan duyma mantar toplama yöntemlerinin çok tehlikeli oldugunu, vatandaslarin canlarini riske atmamasi gerektigini vurgulayan Kaya, "Dogada mantar toplarken çok dikkat edilmesi gereken durumlar var. Zehirli ve zehirsiz mantarin arasindaki farklari anlamak için türleri iyi bilmek gerekiyor." dedi.

GETAT laboratuvarinda Türkiye'nin çesitli bölgelerinden mantarlari incelediklerini anlatan Kaya, söyle konustu:

"Bazi vatandaslarimiz topraktan dogan mantari toplamayi seviyor. Ben de çok seviyorum, güzel hobi ama mantar toplarken dikkat edilmesi gereken çok ciddi durumlar var. Türkçedeki ismiyle köygöçüren mantari var, çok zehirli bir mantar. Bir mahalle veya toplumu komple zehirleyebiliyor. Zehirli mantari, zehirsiz mantardan ayirmak çok mümkün degil. Halk arasinda bazi tespit yöntemleri var fakat bunlar uygun yöntemler degil. Bu nedenle aslinda mantar türünü tanimak daha önemli. 10 kadar zehirli mantar türü var, bu türü tanimak için arastirmak gerekiyor."

- "Köygöçüren mantari çok tehlikeli"

Kaya, köygöçürenin (amanita phalloides) zehirli mantarlar arasinda en tehlikeli tür olduguna isaret ederek, Türkiye'de çok yaygin yetistigini, özellikle sonbaharda sicakliklara bagli olarak aralik ayinda da kendini gösterebildigini aktardi.

Köygöçürenin genis yaprakli mese ve kayin gibi ormanlarda daha sik görüldügü bilgisini paylasan Kaya, "Bu mantarin çok zehirli olmasinin nedenlerinden bazilari, çok yetismesi ve taklitçi bir özelligi olmasi. Yesil, kahverengi ve beyaz tonlar alabiliyor. O yüzden dönem dönem farkli renklerde görebiliyoruz bu mantari. Mantar toplayan insanlar da özellikle beyaz mantarlari aliyor. Taklit ettigi için tehlikeli. Bu nedenle mantar toplayan vatandaslarimizin bu mantari çok iyi tanimasi lazim." seklinde konustu.

Kaya, mantar türlerini bilmeyenlerin dogada mantar toplamamasi uyarisinda bulunarak sunlari kaydetti:

"Özellikle eylül ve kasim aylarinda mantar türlerini bilmeyenlerin dogadan mantar toplamaktan uzak durmasini tavsiye ediyorum. Kültür mantarlarinda zehirlenme olmaz, belki gida alerjisi olabilir, o da zehirlenme degildir. Dogadan mantar toplayan vatandaslarimizi bildikleri türden baskasini toplamamalari konusunda uyariyorum."
Kaynak: AA