Kütahya'da Doga Harikasi 'Yedigöller' Bölgesi Turizme Kazandirilacak

Belediye Baskani Alim Isik: 'Burada sportif olta balikçiligi, kus köyü ve çocuk köyü projelerimizin de içinde bulundugu büyük bir projeyi uygulayacagiz' 'Gezinti alanlari, sportif alanlar, bisiklet parkurlari, yürüme parkurlari, kafeteryalar, piknik alanlari, olta balikçiligi gibi toplumun ihtiyaç duydugu her türlü sosyal aktivitenin yapilabilecegi alanlar olacak'.

MUHARREM CIN - Kütahya'da 42 bitki, 30'u askin hayvan türünü barindiran "Yedigöller" havzasinin turizme kazandirilmasi için islah çalismalari yürütülüyor.

Akkent Mahallesi yakinindaki alanda, 1960'li yillarda tugla ve kiremit fabrikalari için toprak çikarildiktan sonra açilan çukurlarda su toplanmasiyla kendiliginden olusan göletler bulunuyor.

Bölgenin, Kütahya Belediyesi tarafindan hayata geçirilecek projelerle sosyal ve kültürel alan olmasi amaçlaniyor.

Kütahya Belediye Baskani Alim Isik, AA muhabirine, Yedigöller bölgesinin Kütahya'nin önemli su havzalarindan oldugunu, geçmis yillarda burada olusan kirliligin ortadan kaldirilmasi için çalismalara baslandigini söyledi.

Bölgeyi dogal yapisini bozmadan insanlarin faydalanabilecegi bir alan haline dönüstürmek için proje hazirladiklarini belirten Isik, söyle konustu:

"Burada sportif olta balikçiligi, kus köyü ve çocuk köyü projelerimizin de içinde bulundugu büyük bir projeyi uygulayacagiz. Su anda projeyle ilgili yasal prosedürler tamamlandi. Iki etap halinde düsündügümüz projenin birinci etabi yaklasik 200, ikinci etabi ise 150 dönüm olmak üzere toplam 350 dekari kapsiyor. Burayi sehrimize kazandirmak istiyoruz."

Isik, projenin birinci etap insaatlarina bu yil içinde baslamasinin planlandigini aktardi.

Yedigöller'in, insanlarin gezip eglenecegi, spor yapabilecegi sosyal bir alan olacagini dile getiren Isik, "Gezinti alanlari, sportif alanlar, bisiklet parkurlari, yürüme parkurlari, kafeteryalar, piknik alanlari, olta balikçiligi gibi toplumun ihtiyaç duydugu her türlü sosyal aktivitenin yapilabilecegi alanlar olacak." dedi.

- Göletlerdeki su birinci kaliteye yükseltilecek

Isik, havzada zenginligin fazla oldugunu, kendiliginden olusan göletlerde balik türlerinin, ayrica agaçlik alan oldugundan birçok kus çesidinin bulundugunu ifade etti.

Kütahya Dumlupinar Üniversitesinin 2005 yilinda yaptigi arastirmaya göre bölgede 42 farkli bitki, 30'un üzerinde de canli türünün belirlendigini vurgulayan Isik, sunlari kaydetti:

"Biz ise öncelikle suyun analiziyle basladik. Uzmanlar tarafindan yapilan ölçümler sonucunda suyun ikinci kalitede oldugu, dogal olarak bir sirkülasyonla temizlenmesi halinde ise birinci sinif suya yükseltilebilecegi ortaya çikti. Bununla ilgili çalismalarimizi yaptik. Porsuk Çayi'ndan buraya aktaracagimiz temiz su ile devridaim yöntemiyle birkaç yil içinde göletlerin kendini temizlemesini saglayarak buradaki suyu birinci sinifa yükseltecegiz."

Alim Isik, yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekecek, yaklasik 40 milyon liraya mal olacak projenin tüm etaplarini 2023 yilinda tamamlamayi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA