Kilis'in Organik Üzüm Pekmezi Için Kazanlar Kayniyor

Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir: 'Türkiye'nin her tarafina satiyoruz. Rusya'ya da az da olsa pazarimiz var. Bizim amacimiz hem iç hem dis pazara daha çok pekmez pazarlamak. Bunun için çalismalarimiz devam ediyor'

CEBRAIL CAYMAZ - Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin önemli üretim merkezlerinden Kilis'te bag bozumundan sonra üzüm pekmeze dönüstürülerek Türkiye'nin dört bir tarafinda sofralari tatlandiriyor.

Tarim isçileri, tarladan topladiklari üzümleri geleneksel yöntemlerle havuzlarda ezerek sira elde ediyor.

Yaklasik 5 saat odun atesinde bakir kazanlarda kaynatilan üzüm sirasi, katilastiktan sonra güneste 2 gün beklemeye alinarak pekmez haline dönüstürülüyor.

Kilis'te 160 bin dekarda yetistirilen üzümden yillik yaklasik 500 ton üretilen pekmez, hem iç hem dis pazarda damaklari tatlandiriyor.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, AA muhabirine, bölgenin en önemli geçim kaynaginin üzüm oldugunu söyledi.

Kentte 160 bin dekarda üzüm üretimi yapildigini anlatan Özdemir, üzümü, yas, kuru ve pekmez seklinde hem iç hem de dis piyasaya pazarladiklarini belirtti.

Geleneksel yöntemlerle organik olarak ürettikleri pekmezin sifa deposu olduguna dikkati çeken Özdemir, "Pekmezin içerisindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum insan vücudundaki demir ihtiyacini karsiliyor. Kan degerini artirarak vücudun soguk havalara karsi direncini artiriyor." dedi.

- Rusya'ya da gönderiliyor

Özdemir, bu yil üzümün çiftçilerin yüzünü güldürdügünü vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin her tarafina satiyoruz. Rusya'ya da az da olsa pazarimiz var. Bizim amacimiz hem iç hem dis pazara daha çok pekmez satmak. Bunun için çalismalarimiz devam ediyor. Ilimizde yaklasik 500 ton pekmez üretimi yapilmaktadir. Bunun 10 tonunu Rusya'ya satiyoruz. Geçen yil 20 liraya satilan pekmezin fiyati bu sene 30 ila 40 lira arasinda degisiyor. Tamamen dogal antibiyotik diyebiliriz. Kis günlerimizin sobasi diyebiliriz. Öncesinde üreticilerimiz kendi tüketebilecekleri kadar pekmez üretiyordu ama iç pazarda talebin artmasiyla üretim artti. Daha önce ilimizde 100 ton üretilen pekmez, simdi 500 ton oldu."

Üretici Kasim Korkmaz da 35 dönüm üzüm baginin oldugunu ve yaklasik 30 yildan beri pekmez üretimi yaptigini belirtti.

Pekmez yapiminin zahmetli bir is oldugunu aktaran Korkmaz, organik pekmeze talebin yogun oldugunu, yilda yaklasik 2 ton pekmez ürettigini ifade etti.

Kaynak: AA