Çobankale'de Titizlikle Ortaya Çikarilan Eserler Türk Tarihine Isik Tutuyor

Selçuklu ve Osmanli döneminin izlerini tasiyan Yalova'nin Altinova ilçesindeki Çobankale'de yürütülen kazi çalismalarinda titizlikle ortaya çikarilan eserler, usta ellerde bir araya geliyor Kazi Baskani Doç. Dr. Selçuk Seçkin: 'Birinci Haçli Seferi sirasinda bu kaleyi tutan Selçuklular buradan hareketle Haçlilari püskürtüyorlar. Dolayisiyla dünya ve Türk tarihi açisindan önemli bir nokta bu'

Yalova'nin Altinova ilçesinde 10 ila 11. yüzyilda insa edilen, Selçuklu ve Osmanli döneminden önemli izler tasiyan Çobankale'de, kazi çalismalariyla gün yüzüne çikarilan eserler, Türk tarihine isik tutuyor.

Cumhurbaskanligi himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanligi'nin izni ve Altinova Belediyesi destegi ile Çobankale'deki kazi çalismalari yilin 12 ayi araliksiz yürütülüyor.

Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde hakimiyet altinda bulunan kalede görev alan kazi ekibi, hassas firça darbeleriyle ortaya çikardiklari ve parçalanmis seramik eserleri, titizi bir çalismayla tekrar bir araya getiriyor.

Ilk olarak Prof. Dr. Halil Inalcik tarafindan gündeme getirilen Çobankale'nin Selçuklularin Istanbul'u fehmetmek için sinira dayandigi en yakin nokta, haçli seferlerinin püskürtüldügü ilk kale ve Osmanli'nin beylikten devlet olmasini saglayan Bafeus Muharebesi'nin yapildigi yer olmasi, bölgeye ayri bir önem katiyor.

Çalismalarla ilgili bilgi veren Çobankale Kazi Baskani Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve Islam Sanatlari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin, kalenin 10-11. yüzyilda insa edilen bölgenin en önemli kalelerinden biri oldugunu söyledi.

Bir süre Selçuklularin da eline geçen kalenin, en batidaki Selçuklu kalesi hüviyetini de tasidigina dikkati çeken Seçkin, "Ondan sonra bir süre haçlilar burada egemen oluyor. Daha sonra Birinci Haçli Seferi sirasinda bu kaleyi tutan Selçuklular buradan hareketle Haçlilari püskürtüyorlar. Dolayisiyla dünya ve Türk tarihi açisindan önemli bir nokta bu. Çobankale'nin dünya literatürüne girmesini saglayan olay bu. Sonrasinda 1302 yilinda Osmanli Beyligi'nin devlet olma asamasinda bu bölgeye geldiginde önemli bir dügüm noktasi da Çobankale. Çobankale'nin ele geçirilmesi ve çevre alanlarin ele geçirilmesini saglayan Bafeus Muharebesi bu kale sayesinde gerçeklestiriliyor. Bu kalenin en önemli özelligi bölgeyi tutan en önemli merkez olmasi. Bu savasta bu anlasilmis oluyor." diye konustu.

Çobankale kazi çalismalarini çok önemsediklerini dile getiren Altinova Belediye Baskani Metin Oral da, söyle konustu:

"Biz burada yapilan çalismayi ilçemiz için oldugu kadar ilimiz ve ülkemiz açisindan da son derece önemli olarak görüyoruz. Merhum tarihçi Prof. Dr. Halil Inalcik’in bahsettigi gibi bu bölge Bafeus Savasinin oldugu bölge. Biz tarihimize isik tutacak ve ülkemize deger katacak bazi eser ve bulgularin buradan çikartilmasi için destek veriyoruz. Bu bölge, her yani tarih yüklü bir bölge. Dolayisiyla belediye olarak da burada yapilacak her çalismaya gücümüz yettigince destek vermeye çalisiyoruz. Ama en önemlisi hükümetimizin, Turizm Bakanligimizin ve Cumhurbaskanligimizin destekleri ile buradaki çalismalar daha da hizli yürüyecek. Hersek bölgemizde de deniz altinda kayip bir kale tespit edildi, çalismalar devam ediyor. Üzerinde bulundugumuz Çobankale ve bu vadi de Osmanli için önemli bir nokta. Buradan çikacak buluntularla hem tarihimize hem de ülkemizin tarihine isik tutacagiz."

Arkeolojik kazi çalismalarinda gün yüzüne çikarilan birçok eserin parçalarini kazi evindeki laboratuvarda puzzle gibi birlestiren arastirma görevlileri de, bir eserin ortaya çikarilmasinin bazen aylarca sürdügüne dikkati çekti.

Ekip çalisanlari, dogru parçalarinin tamamlanmasi ile yasadiklari duyguyu tarif etmenin zor oldugunu belirtti.
Kaynak: AA