Libya Basbakani Dibeybe'den 'Güvenoyu' Tepkisi Açiklamasi 'Bize Engel Çikaranlar Sadece Savas, Yikim Istiyor'

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Basbakani Abdulhamid Dibeybe, Temsilciler Meclisinin (TM) "hükümetten güvenoyunu çekme" kararina tepki gösterdi.



Ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih'in baskanligini yaptigi TM'nin "güvenoyu" kararini protesto etmek için baskent Trablus'taki Sehitler Meydani'nda gösteri düzenleyen kalabaligi ziyaret eden Dibeybe, buradaki göstericilere hitap etti.

TM'nin tartismali bir oylama sonucu aldigi karari elestiren Dibeybe, "Mesruiyet sizindir ve karar verecek olan sizsiniz, engel çikaranlar degil. Bize engel çikaranlar, bu ülke için sadece kötülük, savas ve yikim istiyor." diye konustu.

Libya Basbakani, TM'den çikan kararin tüm üyeleri temsil etmedigine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Temsilciler Meclisinin tüm üyelerini kötülemek mümkün degil çünkü aralarinda onurlu olanlar var. Ulusal bir durus sergiledikleri için onlari tebrik ediyorum. Bugün Tobruk'tan ayrilarak Trablus'a geliyorlar."

- TM'nin tartismali "güvenoyu" adimi

Ülkenin dogusundaki Tobruk merkezli TM, bugün düzenledigi oturumda oy çokluguyla UBH'den güvenoyunun geri çektigini iddia etmisti.

TM Sözcüsü Abdullah Buleyhik, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, hükümetten güvenoyunun çekilmesi kararinin oturuma katilan 113 milletvekilinden 89'unun "evet" oyuyla onaylandigini ileri sürmüstü.

Basta Devlet Yüksek Konseyi (DYK) olmak üzere çok sayida Libyali yetkili, kurum, siyasetçi ve sivil toplum temsilcileri ise TM'nin güvenoyunu çekme oylamasinin kanunsuz oldugunu bildirmisti.

TM'nin, hükümetten güvenoyunu çekmeyi görüsmesi için bir diger yasama organi olan DYK'nin de onayini almasi gerekiyor.

Ayrica TM'nin yaptigi oylama Birlesmis Milletlerin Libya'da siyasi çözüm için belirledigi yol haritasina ve 2015'teki Suheyrat Anlasmasi'na da aykiri görülüyor.

Kaynak: AA