Iran Cumhurbaskani Reisi, BM Genel Kurulundaki Konusmasinda ABD Yaptirimlarini Savasa Benzetti Açiklamasi

'Bugün yaptirimlar ABD'nin uluslara karsi savasinin yeni bir yöntemidir' 'ABD'nin özellikle insani konulardaki yasa disi yaptirimlarinin devam etmesini kiniyor, insanliga karsi islenen bu organize suçun kayit altina alinmasini talep ediyorum' 'Haklarimizdan baska bir sey istemiyoruz. Uluslararasi hukukun uygulanmasini talep ediyoruz. Tüm taraflar nükleer anlasmaya ve uygulamada BM kararina bagli kalmalidir' 'Basta komsular olmak üzere tüm dünya ile etkin bir iliski arayisindayim ve onlarin ellerini samimiyetle sikiyorum'

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, ABD yaptirimlarini bir tür savasa benzetirken, ülkesinin basta komsular olmak üzere dünya ile genis kapsamli ekonomik ve siyasi is birligi ve yakinlasma arayisinda oldugunu söyledi.

Reisi, New York'taki Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kuruluna video mesaj yöntemiyle hitap etti.

Küresel baris ve güvenligin yalnizca adaletin saglanmasina bagli oldugunu ve adaletin de yalnizca dünyadaki tüm uluslarin haklarinin korunmasiyla saglanabilecegini belirten Reisi, "Uluslarin haklarinin ihlali her seyden önce dünya barisini ve güvenligini tehlikeye atar." dedi.

Afganistan ve Orta Dogu bölgesindeki gelismelerin "ABD'nin hegemonik zihniyetini ve Bati kimligini dayatma projesinin basarisiz oldugunu gösterdigini" ifade eden Reisi, "Hegemonyanin sonucu; kan dökülmesi, istikrarsizlik ve nihayetinde de yenilgi ve kaçistir. Bugün ABD; Irak ve Afganistan'dan çikmadi ancak çikarildi. Bu isgallerin bedelini Filistin ve Suriye'den Yemen ve Afganistan'a kadar mazlum milletler, diger taraftan da Amerikan vergi mükellefleri ödüyor." diye konustu.

ABD'nin küresel "hegemonya düzeninin" geçerliligini yitirdigini söyleyen Reisi, "Bu yil, 2 sahne tarihe geçti. Ilki, 6 Ocak'ta ABD Kongresinin halk tarafindan saldiriya ugramasi ve ikincisi de Afgan halkinin ABD uçaklarindan atilmasiydi. Baskentten Kabil'e dünyaya net bir mesaj gönderildi. Artik ABD'nin hegemonya düzeninin geçerliligi yoktur." ifadelerini kullandi.

ABD yaptirimlarina isaret eden Reisi, "Bugün yaptirimlar ABD'nin uluslara karsi savasinin yeni bir yöntemidir. Iran halkina yönelik yaptirimlar nükleer program ve hatta Islam Devrimi sirasinda baslamadi. Bu yaptirimlar 1951'de petrol endüstrisinin millilestirilmesiyle basladi ve Iran tarafindan seçilen hükümete karsi Amerikalilar ve Ingilizler tarafindan bir askeri darbeye yol açti. Koronavirüs salgini sürecindeki yaptirimlar ve özellikle ilaç yaptirimlari ise insanliga karsi suçtur. ABD'nin özellikle insani konulardaki yasa disi yaptirimlarinin devam etmesini kiniyor, insanliga karsi islenen bu organize suçun kayit altina alinmasini talep ediyorum." seklinde konustu.

- "Nükleer silahlarin savunma doktrinimizde ve caydiricilik politikamizda yeri yok"

Ülkesinin nükleer programina ve nükleer anlasmanin taraflariyla Viyana'da yapilan görüsmelere dair de degerlendirmelerde bulunan Reisi, söyle konustu:

"Haklarimizdan baska bir sey istemiyoruz. Uluslararasi hukukun uygulanmasini talep ediyoruz. Tüm taraflar nükleer anlasmaya ve uygulamada BM kararina bagli kalmalidir. Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinin 15 raporu, Iran'in taahhütlerine bagliligini teyit ediyor. Buna karsilik, ABD yaptirimlari kaldirma taahhüdünü yerine getirmedi, anlasmayi ihlal etti, BM Güvenlik Konseyinden çekildi ve halkima çok daha fazla yaptirim uyguladi. ABD umutsuzluga düsecegimizi düsündü fakat direnisimiz ise yaradi ve her zaman da ise yarayacaktir. Biz, ABD hükümetinin vaatlerine inanmiyoruz. Iran, yalnizca nihai sonucu tüm zalimce yaptirimlarin kaldirilmasi olacak görüsmeleri faydali buluyor."

Reisi, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer silahlara iliskin fetvasini hatirlatarak, "Nükleer silahlarin savunma doktrinimizde ve caydiricilik politikamizda yeri yok ve nükleer silahlarin üretimini ve stoklanmasini liderin dini fetvasina göre yasak kabul ediyoruz." dedi.

- Afganistan'da kapsayici hükümet vurgusu

Konusmasinda Afganistan'daki gelismelere de yer veren Reisi, Taliban yönetimine kapsayici hükümet kurma çagrisini yineleyerek, "Afganistan'da tüm etnik kökenlerin etkin katilimina sahip kapsayici bir hükümet ortaya çikmadigi takdirde bu ülkede baris ve istikrar saglanamaz ve isgalin basarisizliga ugramasi gibi vesayet sistemi de basarisizliga mahkumdur." degerlendirmesinde bulundu.

Iran'in, kararlilikla halkinin tüm hak ve çikarlarini savunurken, dünya ile genis ekonomik ve siyasi is birligi ve yakinlasma arayisinda oldugunu belirten Reisi, "Basta komsular olmak üzere tüm dünya ile etkin bir iliski arayisindayim ve onlarin ellerini samimiyetle sikiyorum." dedi.???????

Kaynak: AA