Hizmet-Is Malatya Subesinin 8. Genel Kurulu

Genel Baskan Vekili Hüseyin Öz: 'Ülkemizin iyi ve kötü gününde hep birliginden ve beraberliginden yana olduk, bundan sonra da olmaya devam edecegiz' 'Pandemi sürecinden kaynaklanan sorunlarin giderilmesi hususunda bir müzakere sürecini hep beraber yürütüyoruz'.

HAK-IS Konfederasyonu Genel Baskan Yardimcisi ve Tüm Belediye ve Genel Hizmet Isçileri Sendikasi (Hizmet-Is) Genel Baskan Vekili Hüseyin Öz, "Ülkemizin iyi gününde ve kötü gününde hep birliginden ve beraberliginden yana olduk, bundan sonra da olmaya devam edecegiz." dedi.

Hizmet-Is Malatya Subesinin bir otelde gerçeklestirilen 8. Genel Kurulunda konusan Öz, HAK-IS'in bu ülkenin yerli ve milli degerlerini temsil ettigini söyledi.

Öz, "Biz bu ülkenin yerli ve milli sendikasiyiz, yerli ve milli sesiyiz ve konfederasyonuyuz. Dolayisiyla ülkemizin iyi ve kötü gününde hep birliginden ve beraberliginden yana olduk, bundan sonra da olmaya devam edecegiz. Ülkemizin dört bir yaninda hep bu ülkenin geleceginin kaygisini tasidik. Bu ülkenin geçmisinin, geçmise ait degerlerinin kaygisini tasidik ve bunlari gelecege tasimak için mücadele verdik." ifadelerini kullandi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina deginen Öz, bu süreçte saglikçilar gibi belediye çalisanlarinin da cesurca mücadelenin en ön saflarinda yer aldigini belirtti.

Salgina karsi yürütülen mücadeleyi aksatmadan sürdürmek gerektigini vurgulayan Öz, sendika olarak üyelerinin asilanmasini ciddiyetle takip ve tesvik ettiklerini dile getirdi.

Egitimin bir ülke gençligi için son derece önemli oldugunu kaydeden Öz, yüz yüze egitimin sürmesi için herkesin salgina karsi üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmesi gerektigini ifade etti.

Öz, 900 bin isçinin taseron yasasi düzenlemesiyle kamunun ve yerel yönetimlerin sürekli isçi kadrolarinda yerlerini aldigini belirterek, "Ilk sözlesmelerini 2020'den itibaren imzaladik. Ilk sözlesmeler olmasi sebebiyle özellikle belediyelerimizin imkanlariyla çalisanlarimizin taleplerini bulusturmaya çalistik. Belki geçmis dönem için çok hayal olan seyleri bu ilk sözlesmelerle gerçeklestirdik." dedi.

Sözlesmelerin su anda ikinci yilina girdiklerini dile getiren Öz, su ifadeleri kullandi:

"Ikinci yilimizda enflasyon zamlarimizi da beraber almis olduk. Ilk sözlesmelerimiz olmasi sebebiyle süphesiz bütün taleplerimizi, beklentilerimizi gerçeklestiremedik. Pandemi sebebiyle zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemin özelligi vesilesiyle hem ülkemizin hem de belediyelerimizin kisitli imkanlariyla çalisan arkadaslarimizin beklentilerini karsilama hususunda büyük bir mücadele verdik. Dolayisiyla ilk sözlesmelerde gönlümüzdeki her seyi gerçeklestirememis olsak da istediklerimizin önemli bir bölümünü gerçeklestirmis olmanin mutlugunu yasiyoruz. Yeni dönemde yeni hedeflerimiz, beklentilerimiz var. Bu beklentilerimiz ücret ve sosyal haklarimizin gelistirilmesine, iyilestirilmesine ve günün ekonomik kosullarina uygun hale dönüstürülmesine dönük. Bunlari yine el birligi halinde çalisarak, el ele vererek, omuz omuza vererek gerçeklestirecegiz."

Öz, salgina karsi verilen mücadelede bir kisim is yerlerinin tatil edildigini, belediyelerde görev yapan personelin ise çalismayi sürdürdügünü anlatarak, sunlari kaydetti:

"Belediyelerimizde, belediye sirketlerimizde çalisan arkadaslarimiz kismi süreli çalistirilmasina ragmen Türkiye Is Kurumundan, issizlik ödeneginden aktarilan ödeneklerle, belki çalisanlarimizin ücretlerinin ve sosyal haklarinin bir yarisi issizlik ödeneginden karsilandi. Bu döneme has özel sorunlarimiz olmustur. Örnegin arkadaslarimiz o dönemde 30 gün çalistilar ama sigorta bordrolarina, belgelerine baktigimiz zaman çalisma süreleri belki 10 gün, belki 15 gün görünüyor, bu önemli bir sorun. Bu sadece burada yasanan bir sorun degil. Bu, ülkemizin dört bir yaninda, hemen hemen bütün belediyelerimizin sirketlerinde çalisan arkadaslarimizin, herhangi bir siyasi ayrim yapmaksizin bütün belediyelerin çalisanlarinin temel bir sorunu. Bu sorunun çözümü için süphesiz masadayiz, konusuyoruz. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligimizla görüsüyoruz, belediye baskanliklarimizla görüsüyoruz. Pandemi sürecinden kaynaklanan sorunlarin giderilmesi hususunda bir müzakere sürecini hep beraber yürütüyoruz."

Yine belediyelerin fazla mesai yapilan birimlerinde çalisanlarin ücretlerinde sorun oldugunu belirten Öz, bunun giderilmesi için belediye baskanlariyla görüsmelerini sürdürdüklerini bildirdi.

Konusmalarin ardindan, 3 listeyle yarisilan seçimlere geçildi.
Kaynak: AA