Düzce'deki Antik Kent Çevresinde 'Kültür Sokagi' Olusturulacak

Düzce'nin Konuralp bölgesinde, tarihi ev ve dükkanlardan olusan bölgede restorasyon çalismalarinin ardindan "kültür sokagi" olusturulacak.

Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen "Prusias Ad Hypium Antik Kenti" çevresinde bulunan ev ve is yerlerinde restorasyon çalismalarina hiz verildi.

Düzce Belediye Baskani Faruk Özlü, yaptigi açiklamada, tarihi M.Ö. 3'üncü yüzyila kadar uzanan antik kentteki kazi çalismalariyla eszamanli olarak Konuralp'in tarihi ve kültürel mirasinin ön plana çikarilmasini planladiklarini söyledi.

Bölgede inceleme yaptigini ve restore edilen binalar hakkinda bilgi aldigini aktaran Özlü, sunlari kaydetti:

"Konuralp bizim gözbebegimiz. Derin ve güçlü tarihsel dokumuzu korumak ve gelecek nesillerimize aktarmak adina çalismalarimiz devam ediyor. Yapacaklarimizin birçogunu planladik ve o dogrultuda hareket ediyoruz. Konuralp'te belirlenecek bir sokakta tarihi kültürel mirasimizin ön plana çikarilarak kültür sokagi olusturmayi kararlastirdik. Bunun yani sira Konuralp turizminin canlandirilmasi ve tanitiminin yapilmasi için altyapi çalismalari baslatiyoruz. Belirlenecek odak noktasindan hareketle cephe düzenlemesi ve sokak sagliklastirilmasi yapilmasi ve bu sokaklarin birbirine entegre edilmesini düsünüyoruz."

Özlü, tarihi evlerin butik otel, kültür evi, kafeterya ve restoran olarak islevlendirilmesi için çalismalar yürüttüklerini anlatarak, "Konuralp bölgesinde sit alaninda yasayan halkin sorunlarina çözüm bulmak amaciyla hazirlanan Kentsel Arkeolojik Sit Alani Plan çalismalarinin da mevcut durum degerlendirilmesini yaptik. Konunun bölge halkina anlatilmasi ve is birligi saglanmasini da önemsiyoruz. Konuralp'i dünya turizm destinasyonuna kazandirma yolunda emin adimlarla ilerliyoruz." dedi.

Kaynak: AA