Cumhurbaskani Erdogan, BM Bahçesinde Sergilenen Göbeklitepe Dikilitas Replikasini Ziyaret Etti

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Birlesmis Milletler (BM) Genel Merkezi yerleskesinde sergilenen Anadolu'nun 12 bin yillik mirasi Göbeklitepe'deki dikilitaslarin replikasini ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Disisleri Bakanliginin ortak çabalariyla yürütülen çalisma sonrasi, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 2018'de kaydedilen Göbeklitepe'yi temsilen, alanda bulunan T formlu P18 dikilitasinin 1/2 oraninda küçültülmüs kopyasi, BM'nin bahçesinde sergilenmeye basladi.

Cumhurbaskani Erdogan, BM 76. Genel Kurulu'na hitabinin ardindan, BM bahçesinde sergilenen dikilitas replikasini ziyaret etti.

Cumhurbaskani Erdogan'a ziyareti sirasinda Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, BM 75. Genel Kurul Baskani Volkan Bozkir, Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioglu eslik etti.

Dikilitas replikasi, BM yerleskesinde sergilenen ikinci "antik dönem Anadolu" eseri oldu.

BM, Göbeklitepe'deki dikilitaslarin replikasina kalici olarak ev sahipligi yapacak.

Replika eser, Göbeklitepe'deki tüm dikilitaslarda oldugu gibi bölgede "Sanliurfa tasi" olarak bilinen kireç tasindan, kendisi de Sanliurfali olan arkeolog ve heykeltras Ahmet Demirtas ve ekibi tarafindan yaklasik 2 ayda yontuldu.

Kaynak: AA