AB Açiklamasi Kabil Ve 'AUKUS' Stratejik Özerklige Daha Fazla Odaklanmamiz Gerektigini Gösterdi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskan Yardimcisi Maros Sefcovic, Afganistan'daki gelismeler ve "AUKUS" anlasmasiyla ilgili gelismelerin AB'nin stratejik özerklik konusuna agirlik verilmesi gerektigini gösterdigini söyledi.

AB Genel Isler Konseyinin bu seneki ilk oturumunun ardindan basin toplantisi düzenleyen Sefcovic, bakanlarin AB'nin güvenliginde stratejik özerklik konusunu ele aldigini dile getirdi.

Sefcovic, "Kabil ve AUKUS'tan sonra diyebilirim ki; çikarilacak dogal sonuç, stratejik özerklige daha fazla odaklanmamiz gerektigi." dedi.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in "Birligin Durumu" konusmasinda savunma is birligini güçlendirmek gerektigiyle ilgili sözlerine atifta bulunan Sefcovic, bugünkü toplantinin atmosferinin de bu yönde oldugunu belirtti.

Avrupa, AB yetkililerinin sik sik dile getirdigi gibi ABD'nin koruma kalkanindan çikmak ve kendi korumasini olusturmak istiyor. AB, bunu "stratejik özerklik" olarak tanimliyor.

- AB'nin genel gündemi

Konsey'den yapilan yazili açiklamada da Brexit sonrasinda Kuzey Irlanda Protokolü’nün korunmasi çerçevesinde Ingiltere ile iliskilerin ele alindigi bildirildi. Bakanlarin söz konusu protokolün pratikte uygulanmasiyla ilgili yasanan sorunlar için uygun çözümler belirleme ihtiyacinin altini çizdikleri ifade edildi.

Ayrica Bakanlarin yeni tip koronavirüsle mücadele, asi ve üçüncü ülkelerle paylasimi, seyahat yasaklarinin yeniden gözden geçirilmesi konularini görüstügü de aktartildi.

21-22 Ekim'de Brüksel'de AB üyesi ülkelerin liderlerini bir araya getiren Konsey toplantisinin taslak gündeminin de görüsüldügü toplantida kasim ayinda Iskoçya'nin Glasgow kentinde düzenlenecek Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansina (COP26) basta olmak üzere gelecek zirvelerle ilgili fikir alisverisi yapildigi kaydedildi.

Kaynak: AA