Kayisi Çekirdegi Ihracati Yeni Sezonun Ilk Ayinda Yaklasik Yüzde 45 Artti

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan: 'Kayisi çekirdegi Amerikan bademinin en önemli rakiplerinden bir tanesi' '131 Agustos arasinda 605 ton çekirdek ihraç ederek, ülke ve kent ekonomisine 1 milyon 619 bin dolar kazandirdik'.

ORHAN YOLDAS - Malatya'da, agustos ayinda yapilan kayisi çekirdegi ihracati geçen yilin ayni ayina göre yaklasik yüzde 45 artarak 605 ton oldu, elde edilen gelir ise 1 milyon 619 bin dolara yükseldi.

Kentte, 1 Agustos'ta baslayan yeni sezonun ilk ayinda kayisi çekirdegi ihracati geçen sezonun ayni ayina göre artti.

Malatya Ticaret Borsasi verilerine göre 2020 yili agustos ayinda 419 ton kayisi çekirdegi ihraç edilerek 999 bin 657 dolar girdi saglanmisti. Bu yilin agustos ayinda ise 605 ton çekirdek ihraç edilerek 1 milyon 619 bin dolar gelir elde edildi. Ihracat miktarinda yaklasik yüzde 45, gelirinde ise yüzde 62 artis saglandi.

- Amerikan bademinin rakibi

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, AA muhabirine, kayisinin hem meyvesinin hem de çekirdeginin önemli bir kisminin ihraç edildigini belirtti.

Kayisi çekirdeginin kendi pazarini olusturdugunu anlatan Özcan, söyle konustu:

"Kayisi çekirdegi Amerikan bademinin en önemli rakiplerinden bir tanesi. Dolayisiyla çekirdek ihracatini yakinen takip ederek, denetliyoruz. 1-31 Agustos arasinda 605 ton çekirdek ihraç ederek ülke ve kent ekonomisine 1 milyon 619 bin dolar gelir kazandirdik. Kuru kayisi ihracatindaki miktar ve gelir artisindaki basariyi kayisi çekirdeginde de basardik. Çekirdek ihracatini önemsiyoruz."

Kayisi çekirdeginin üretici için önemli bir gelir kaynagi haline geldigini aktaran Özcan, söyle devam etti:

"Üreticilerin maliyet kalemlerini karsilama noktasinda kayisi çekirdegi önemli bir yer tutmakta. Artik kayisinin her seyi çok kiymetli. Bir taraftan kayisiyi yas olarak sofralik sattik, bir taraftan konsantre ürün, hurda diye nitelendirdigimiz (meyve suyuna giden) ürünü satarak ciddi bir gelir elde edildi. Kayisi çekirdegi, Malatya'nin yüzünü güldüren ihracat ürünlerinden biri oldu."

- Ihracattaki talep kayisi çekirdek fiyatlarini yükseltti

Yesilyurt Ziraat Odasi Baskani Dogan Solmaz ise kentte üretilen kayisi çekirdeginin büyük bölümünün yurt disina ihraç edildigine isaret ederek çekirdekte yasanan fiyat artisinin ihracat rakamlarina olumlu yansidigini söyledi.

Çekirdek fiyatlarinin yeni sezona yükselisle girdigini belirten Solmaz, "Sezonun basinda kabuklu kayisi çekirdeginin kilogram fiyati 5 ile 5,50 lira arasindaydi fakat talep artinca fiyatlar yükselmeye basladi. Bugünlerde kabuklu kayisi çekirdeginin kilogram fiyati 8 lira ile 8,50 lira arasinda, bu artisin nedeni yapilan ihracat. Avrupa ve Amerika ülkelerine ihracat yapilarak ülkemize gelir saglanmakta." diye konustu.

Çekirdekteki fiyat artisinin memnuniyet verici oldugunu dile getiren Solmaz, "Bu sezon maliyetler ve isçilik yüzde 50 artti, geçen yil aldigimiz bir torba gübre bu yil 250 lira civarinda satilmakta. Maliyetler artmakla birlikte çekirdek fiyatlari da yükseldi, çiftçimiz çekirdek fiyatlarindaki artistan mutlu." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA