Emine Erdogan 'Osmanli'nin Amerika'si' Belgesel Filminin ABD'deki Tanitimina Katildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Osmanli’dan Amerika’ya göç hikâyelerinin anlatildigi "Osmanli’nin Amerika’si” isimli belgesel filmin ABD’de düzenlenen tanitimina katildi.

Emine Erdogan 'Osmanli'nin Amerika'si' Belgesel Filminin ABD'deki Tanitimina Katildi
Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) ile Bay Atlantic Üniversitesi (BAU) ve Bahçesehir Üniversitesi Medeniyet Arastirmalari Merkezi’nin (MEDAM) is birligi ile hazirlanan "Osmanli’nin Amerika’si” isimli belgesel, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde New York’taki Türkevi’nde Emine Erdogan’in katilimiyla tanitildi. Emine Erdogan, belgeselin Amerika’daki Türk tarihini aydinlattigi gibi tarih bilimine de büyük bir katki sundugunu belirterek, hazirlanmasinda emegi geçen akademisyenlere ve Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligina sükranlarini sunarak konusmasina basladi.

“Insanlikla var olmus bir hareketlilik” olarak niteledigi göçün Amerika özelinde çok daha derin anlamlari bulundugunu vurgulayan Erdogan, “Türk, Kürt, Ermeni, Yahudi ve Rum göçmenler, bu yola beraber çikmis ve Amerika’da da bir arada kalmislardir. Osmanli Imparatorlugu’nun çok kültürlülügünü bu göç serüveninde de görüyoruz. Memleketteki dostluk ve komsuluk iliskilerini buraya tasimislardir. Endüstrilesme sürecinde emekleriyle, alin terleriyle yer almislardir” dedi.



“Umarim bu belgesel göç tarihimizi kayit altina alacak bir müzenin kurulmasina vesile olur”

Erdogan, “Vatana baglilik, gönüllerden hiçbir zaman silinmez. Mesela 1. Dünya Savasi basladiginda Amerika’daki Türklerin maddi birikimlerini ülkelerine göndermeleri, aradaki binlerce kilometrenin bizi hiç ayirmadiginin ispatidir” ifadelerini kullandi.

Belgeselin sundugu tarihsel dayanagin Amerika’daki Türkler için önemine vurgu yapan Erdogan, “Umarim bu belgesel göç tarihimizi kayit altina alacak bir müzenin kurulmasina vesile olur” dedi.

YTB Baskani Abdullah Eren ise konusmasinda, ABD’deki ilk Müslüman diaspora grubunun ana vataninin da Osmanli oldugunu belirterek, bu durumun Türkiye-ABD iliskileri açisindan da önemli bir baslangiç noktasi olduguna dikkat çekti. O tarihlerden itibaren ABD’deki Müslüman Türk nüfusun dogrudan ana vatanlari Anadolu’yu da ilgilendiren ilginç hatiralari oldugunu ifade eden Eren, “Osmanli’nin Amerika’si” belgeselinin ABD’deki benzer öyküleri derledigini ve gün isigina çikardigini aktardi. Eren, “Müslüman toplumunun ABD’deki köklü tarihini ortaya koydugu gibi, farkli etnik gruplarin öykülerini de içermektedir. Bu hâliyle belgesel, Osmanli medeniyetinin kitalar ötesine uzanan bir baska yüzünü pek çok arsiv belgeseli ile bizlere tanitmaktadir” dedi.

Belgeselde hikâyesi yer alan, ABD askeri olarak gittigi Kore savasinda Türk Tugayi’nin misafiri olarak üç gün kalan ve birinci nesil Türk göçmenlerin hayatta kalan birkaç çocugundan biri olan Bill Alli de tanitima esi Friede Alli ile birlikte katildi.

Alli, Emine Erdogan’a hediye olarak kendi kitabini takdim etti.

“Osmanli’nin Amerika’si” adli üç bölümlük belgesel dizi, ABD’de yasanmis Osmanli dünyasina ait kisisel öykülerle Osmanli’dan Amerika’ya göçe isik tutuyor. Göçmenlerin Amerika’ya varis noktalari ve Amerika içerisinde yasadiklarini anlatan belgesel, Amerikan toplumuna, ekonomisine ve siyasetine 1800’lerin sonlarinda ve 1900’lerin baslarinda katkida bulunmaya baslayan Osmanli halkinin insan hikâyelerini anlatiyor.
Kaynak: İHA