Çorum Valiliginden Hava Kirliligi Açiklamasi

Çorum Valiligi, kentin hava kirliligi sürekli azalan iller arasinda yer aldigini açikladi.

Çorum Valiliginden Hava Kirliligi Açiklamasi
Çorum’da hava kirliliginde artis olduguna bazi haber siteleri ve platformlarda yer alan haberler üzerine bir açiklama yapan valilik, kentte hava kirliliginin artmadigini vurguladi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan ülke genelinde kurulumu yapilan 350’yi askin hava kalitesi istasyonunda hava kirliligi parametreleri anlik olarak ölçülmekte ve ulusal hava kalitesi izleme agi ile izlendigini ve halkla paylasildiginin belirtildigi açiklama da su ifadelere yer verildi:

“Yerel basinda yer alan ilimizin hava kalitesi ile ilgili ’IQAir platformu’ tarafindan yapilan ölçümlerin ve degerlendirmelerin “resmi olarak” geçerliligi bulunmamaktadir. Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yapilan veri degerlendirmelerinde ’IQAir platformu’nun ölçtügü veriler kullanilmamaktadir. Illerdeki Hava Kalitesi Degerlendirme Bültenleri her yil Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yayimlanmaktadir. Bu nedenle dogru degerlendirmeler Çevre ve Sehircilik Bakanligi verilerinden alinmalidir.

Ilimiz Merkezinde bulunan 3 adet hava kalitesi izleme istasyonu ile Ilimizin hava kalitesi anlik olarak daimi sekilde izlenmektedir. Hava kalitesi izleme istasyonlarindan isinma kaynakli, sanayi kaynakli ve trafik kaynakli hava kalitesi degerleri ayri ayri ölçülmektedir.

Hava Kalitesi Degerlendirme ve Yönetimi Yönetmeligi ile hava kalitesi sinir degerleri 1 Ocak 2009 tarihinden baslayarak, hava kalitesi sinir degerleri AB müktesebati çerçevesinde sinir degerlerde yillik olarak azaltmaya gidilmistir. Havada bulunmasi gereken azami toz sinir degeri 2008 yilinda 300 g/m seviyesinde iken, yillik yapilan azaltma ile 2020 yili için sinir deger olan 50 g/m degerinin altina düsürülmüstür. Toz konsantrasyonu sinir degerlerinin düsmesi sebebiyle hava kirliligi yönünden artis olmamasina ragmen bilhassa hava akiminin olusmadigi kis aylarinda partikül madde (toz) kirlilik degerinde bir miktar kirlilik görülmektedir.

Ilimizde Mimar Sinan istasyonunda PM 2,5 ölçümü yapilmaktadir. Ancak, Ülkemiz mevzuatina göre haberde bahsi geçen PM 2.5 için herhangi bir sinir deger bulunmamakta, PM 2,5’un herhangi bir karsiligi bulunmamaktadir. Ulusal mevzuatimiza göre PM 2,5 hava kalitesi ile ilgili degerlendirmelerde kriter olarak kullanilmamaktadir.

Ülkemizde mevzuatimiza göre toz ile ilgili degerlendirmeler PM10 verilerine göre yapilmaktadir. PM10 verilerine göre yapilan degerlendirmeler neticesinde de ilimiz hava kirliligi yogun iller arasinda yer almamaktadir. Çorum, hava kirliligi artan degil ’hava kirliligi sürekli azalan iller’ arasinda oldugu açikça görülmektedir. 2004 yilinda dogalgazin isinma amaçli kullanimi, hava kirliligini azaltma çalismalarina hiz kazandirmistir. 05.03.2020 tarih ve 2020/98 sayili Il Mahalli Çevre Kurulu Karari ile Ilimiz Merkez Ilçede bulunan ve yakit olarak kömür kullanan merkezi kalorifer sistemli apartmanlarda, isyerlerinde ve is merkezlerinde, 2020-2021 isinma döneminde alternatif temiz yakit kullanimina (dogalgaz, günes enerjisi vb.) geçisin zorunlu hale getirilmesi karari alinmis ve basarili bir sekilde dönüsüm saglanmistir. Özellikle kömür kaynakli kükürtdioksit (SO2) degeri ortalamasi 2019-2020 isinma döneminde 23 g/m olarak, 2020-2021 isinma döneminde ise 11g/m olarak ölçülmüs olup dogalgaz dönüsümü sayesinde kükürtdioksit parametresinde gözle görülür bir azalma saglanmistir.

Ayrica, isinmadan kaynakli kirliliginin önlemesi amaciyla ilimize gelen ithal ve yerli kömürlerden düzenli olarak kömür numuneleri alinarak yetkili laboratuvarlarda analizi yaptirilip, degerleri saglamayan kömürlerin sevkiyati durdurulmakta ve ilgili firmalarina Valiligimiz tarafindan idari yaptirimlar uygulanmaktadir.

Bunun disinda, 2020-2024 yili Çorum Il Temiz Hava Eylem Plani hazirlanarak, onaylanmis ve yürürlüge girmistir. Ilimizde olusan hava kirliliginin önlenmesi amaciyla 2020 yilinda tedbirler alinmis ve uygulamaya konulmustur.

Kamuoyuna saygiyla duyurulur.
Kaynak: İHA