Altinova Belediye Baskani Oral, Tarihi Kibatos Kalesi Su Alti Kazi Çalismasini Inceledi

Altinova Belediye Baskani Metin Oral, Hersek bölgesinde denizin yaklasik 3,5 metre altinda bulunan Civetot (Kibatos) Kalesi ile ilgili süren su alti kazi çalismalarini dalis yaparak takip etti.

Belediye Baskani Oral, Kültür ve Turizm Bakanliginin izni, Altinova Belediyesi sponsorlugunda, Marmara Denizi'nde bulunan batikta geçen temmuz ayinda baslatilan su alti kazi çalismalarini Bursa Uludag Üniversitesi Sualti Arkeolojisi Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Serkan Gündüz ile inceledi.

Gündüz, yaptigi açiklamada, arkeologlardan olusan bir ekip tarafindan "Yalova Kiyilari Antik Liman ve Sualti Yüzey Arastirmasi" çalismalarina baslandigini aktardi.

Tasinir ve tasinmaz kültür ve tabiat varliklarini meydana çikarmak üzere gerçeklestirilen su alti kazi çalismalarinin büyük bir heyecanla devam ettigini belirten Gündüz, "Su altinda bulunan yapi grubunun Geç Antik Dönem'den baslayarak 13. yüzyila kadar kullanildigi düsünülmekte. 2021 yili çalismalarinda yapi grubunun enken dönemi olan Limnae yerlesimine ait olabilecek buluntular ele geçirildi. Kuzey Anadolu Fayi'nda meydana gelen bir deprem ile yapinin battigi düsünülüyor." diye konustu.

Belediye Baskani Oral ise çalismalarin basariyla devam ettigini aktardi.

Kazinin sonuçlarinin sadece Türk ve Selçuklu tarihleri degil, dünya tarihi açisindan da önemli olacagini öngördüklerini bildiren Oral, "Bunun için çok heyecanliyiz. Kazi çalismalarimizda özverili ve titiz bir çalisma yürüten Serkan Gündüz hocamiz ve ekibi ile Kültür ve Turizm Bakanligimiza bizlere verdikleri desteklerden dolayi tesekkür ediyorum." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA