YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Konustu Açiklamasi

'Yüksekögretim Kurulu salgindan bagimsiz olarak derslerin ve AKTS kredilerinin yüzde 40'ina kadar olan kismini üniversitelerin online olarak verebilecegini veya çevrim içi verebilecegini karara baglamis vaziyette'.

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, "Yüksekögretim Kurulu salgindan bagimsiz olarak derslerin ve Avrupa Kredi Transfer Sisteminin (AKTS) kredilerinin yüzde 40'ina kadar olan kismini üniversitelerin online olarak verebilecegini veya çevrim içi verebilecegini karara baglamis vaziyette." dedi.

Özvar, Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda yapilan ve Milli Egitim Bakani Mahmut Özer'in de katildigi düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, YÖK'ün ortaya koydugu çerçeve kurallar dahilinde üniversitelerin bugün itibariyla yerleskelerde gerekli tedbirleri aldigini belirtti.

Yüz yüze egitim ve Kovid-19 tedbirlerine yönelik kararlari üniversitelerle paylastiklarini bildiren Özvar, sunlari kaydetti:

"Bu kararlarin basinda hibrit veya harmanlanmis veya karma tabir edilen ögretim usullerinin üniversiteler tarafindan kullanilabilecegini karara baglamis bulunuyoruz. Üniversitelerimiz, harmanlanmis modelle birlikte yüz yüze ders yapma imkaninin yani sira YÖK'ün aldigi kararla derslerin yüzde 40'ini çevrim içi yapabilme yetkisine haizdir. Üniversitelerimizin her biri bu konuda gerekli çalismayi tamamlamistir. Yani üniversitelerimiz su anda hangi derslerini yüze yüze, hangi derslerini online olarak yapacagini belirlemis ve kendi kamuoyuyla paylasmis bulunmaktadir."

Özvar, üniversiteler açisindan önemli hususlardan birinin gençlerin asi olmasi olduguna isaret ederek, "Yüksekögretim Kurulu Baskani olarak üniversitelerimizde yüz yüze egitime gelecek ögrenci kardeslerimden, benim gelecekteki meslektaslarimizdan istirhamim, ricam asi olmalidir. Ben de onlara bu vesileyle asi olmalarini tavsiye ediyorum ve öneriyorum." ifadelerini kullandi.

Bir gazetecinin Kovid-19 asisi olmus ve olmamis ögrencilerin yurtlardaki ortak kullanim alanlarinin ayrilip ayrilmayacagina iliskin sorusu üzerine Özvar, Saglik Bakanligi ile Gençlik ve Spor Bakanliginin konu hakkinda yakin zamanda açiklama yapacagini bildirdi.

Özvar, bu kararin üniversitelerin yerleskeleri içindeki yurtlari da kapsadigini hatirlatarak, "Bu bakimdan hepimiz bunu bekleyecegiz ama tabii kampüsler için almis oldugumuz tedbirlerin, üniversitelerimizin içindeki yurtlarda da geçerli olacagini duyurmak isterim." ifadesini kullandi.

- Üniversitelerdeki uzaktan egitim süreci

Özvar, üniversitelerde uzaktan egitimin belirlenmesi konusunda kimin karar merci olacagina yönelik soruyu yanitlarken, su bilgileri paylasti:

"Yüksekögretim Kurulu salgindan bagimsiz olarak derslerin ve AKTS kredilerinin yüzde 40'ina kadar olan kismini üniversitelerin online olarak verebilecegini veya çevrim içi verebilecegini karara baglamis vaziyette. Yani bu salgina bagli, salginla endeksli bir karar degil, bilhassa bunu vurgulamak isterim. Ama bu salgin sartlarinda salginin seyrine göre üniversiteler kredilerinin veya derslerinin o kadarlik bir kismini online olarak verebilecekler diye ifade ediyoruz."

Özvar, pek çok üniversite tarafindan ortak servis derslerinin çevrim içi verildigini ancak yeni dönemde bu imkanin biraz daha genisletildigini aktararak, söyle devam etti:

"Bu egitim usulünün veya yönteminin kullanilabilmesi, üniversitelerimizin veya yüksekögretim kurumlarinin yetkisi dahilindedir. Kendileri kendi mahalli sartlarinda, üniversitenin içinde bulundugu duruma, ögrenci sayisina, derslik sayisina, ögrenci yogunluguna, ögrenci basina düsen kapali alan metrajina göre bu enstrümani tabiri caizse kullanabileceklerdir. Üniversitelerin bu konuda tam yetkili oldugunu ifade etmeliyim. Ayrica üniversitelerin de bu konuda kararlarini aldiklarini ifade etmek isterim. Yani üniversiteler hazirliklarini bu konuda tamamladilar. Bunlarin kararlarini alacak degil, almis vaziyetteler, hazirliklarini tamamladilar ve bu salgin sartlarinda ögrencilerini dersliklerine, kampüslerine beklemektedirler."
Kaynak: AA