Sinema Ve Tiyatro Sanatçisi Ferhan Sensoy Için Ses Tiyatrosu'nda Tören Düzenlendi

Ses Tiyatrosu'ndaki törene Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz, Istanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz ile sanatçinin eski esi Derya Baykal, oglu Mert Sensoy, kizlari Müjgan Ferhan ve Derya Sensoy'un yani sira sanat camiasindan çok sayida isim katildi Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Basta sanat camiamiz olmak üzere, onu sevenlerin, hepimizin basi sag olsun. O sadece kiymetli bir sanatçi ve yazar degildi. Bütün hayatini tiyatroya adamis çok degerli bir insandi' 'Böyle bir ustayi yasarken tanimak, eserlerini bizzat dinlemek sansina bahtiyar olduk. Bu konuda çok sevinçliyiz. Ama bugün burada bir o kadar da kederliyiz' Oyuncu Sevket Çoruh: 'Simdi onun emanetçisiyim. Basimiz sag olsun. Dedigim gibi anlatilacak, söylenecek çok sey var. Kitaplar yazilacak hakkinda. Oyunlarini oynayacagiz. Bu tiyatroyu, Ses Tiyatrosu'nu biz yasatacagiz. Burasi bizim emanetimiz' Sanatçinin kizi Müjgan Ferhan Sensoy: 'Küçükken babamin bu kadar sevilen birisi olmasi, bu sevgiyi paylasmak zorunda oldugum için zorlardi beni. Onu en çok benim sevdigimi ispat etmeye ugrasirdim. Birkaç gündür bu sevgiyi sizlerle paylasmak ve bu özlemi bölüsmek yüregimi biraz olsun hafifletiyor'

Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesinde tedavi görürken 70 yasinda hayata veda eden tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar ve sair Ferhan Sensoy için tören düzenlendi.

Okan Bayülgen'in sunuculugunu yaptigi Ses Tiyatrosu'ndaki törende konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Türk tiyatrosunun ulvi bir çinarini kaybettigini belirterek, "Basta sanat camiamiz olmak üzere, onu sevenlerin, hepimizin basi sag olsun. O sadece kiymetli bir sanatçi ve yazar degildi. Bütün hayatini tiyatroya adamis çok degerli bir insandi ve hiçbir menfaat beklentisi de olmadi. Sanattan kazandiginin tamamini yine sanati için harcadi." ifadelerini kullandi.

Ersoy, Ferhan Sensoy'un modern ile geleneksel tiyatroyu sentezleyerek yeni bir çagdas tiyatro anlayisi getirdigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bu topraklarin insanini çok sade ve yalin bir dille anlatmayi basaran çok güçlü bir yazim yetenegi vardi ve bu onu her konuda ayristiriyor, degerli yapiyordu. Toplumumuzun her kesimi tarafindan sevilmesi, takdir edilmesi, hatirlanmasi da bunun en güzel en önemli ispati. Ismail Dümbüllü, Münir Özkul'dan devraldigi bayragi hep daha ileriye tasimak için var gücüyle çalisti. Hepimiz de buna sahit olduk. Böyle bir ustayi yasarken tanimak, eserlerini bizzat dinlemek sansina bahtiyar olduk. Bu konuda çok sevinçliyiz. Ama bugün burada bir o kadar da kederliyiz."

Kendilerine düsenin usta sanatçilarinin emanetlerini yasatmak ve gelecek nesillere aktarilmasini saglamak oldugunu dile getiren Bakan Ersoy, "Sanata verdigi deger için bir ömür tiyatro sevdasina adadigi için bizlere kattigi her sey için ustaya mütesekkiriz, onu hiç unutmayacagiz, hepimizin basi sag olsun." dedi.

- "Tiyatro tarihimizin çok önemli bir kilometre tasidir"

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Sensoy'un Türkiye'nin ve Türkçenin en yaratici yazarlarindan birisi oldugunun altini çizerek, "Uluslararasi bir sanatçiydi. Ayni zamanda güldürü gelecegimizin simgesi olan kavugu tam 30 yil tasimis, tiyatro tarihimizin çok önemli bir kilometre tasidir. Ferhan Sensoy, yasami, kivrak zekasi ve maharetiyle aslinda hepimizi düsündüren, kendine has üslubuyla da güldüren çok degerli bir sanatçimizdi." degerlendirmesinde bulundu.

Oyuncu Sevket Çoruh, usta sanatçinin ardindan söylenecek çok sey oldugunu belirterek, "Ilk önce Ortaoyuncular ailesine bas sagligi diliyorum. Yeni mezun olmustum. Nevizade'den biraz cesaret alip sol tarafta ortaoyuncularin provasinin bitmesini bekledim. Ferhan Agabey'in karsisina geçip, bu tiyatroda olmak, bu tiyatroda oynamak istedigimi söylemistim. O da kendi üslubunca beni tiyatrodan kovmustu. Simdi onun emanetçisiyim. Basimiz sag olsun. Dedigim gibi anlatilacak, söylenecek çok sey var. Kitaplar yazilacak hakkinda. Oyunlarini oynayacagiz. Bu tiyatroyu, Ses Tiyatrosu'nu biz yasatacagiz. Burasi bizim emanetimiz." dedi.

- "Onunla, her gün degisen yolculuklara çikti Türk tiyatro seyircisi"

Törene katilan Ali Poyrazoglu, Ferhan Sensoy ile tanisma hikayesini anlatarak, su bilgileri verdi:

"Çok esasli bir oglan. 'Sen bize katilsana.' dedim. 'Yarin sabah' dedi. Geldi. Gelis o gelis. 'Madem elin kalem tutuyor, oyun yaz' dedim. 'Dur Konusma, Sus Söyleme'yi yazdi. Oynadik. Çok fiyakali okudu. Arkadan 'Bizim Sinif' oyununu yazdi. 'Aman oynayalim bunu. Fevkalade olmus.' dedim. Oynadik. Hatta doyamadik. Aradan yillar geçti, bir daha oynadik. Hatta bu sene oynamak için Ferhan'a demistim ki, 'Ver bu Bizim Sinif'i bu sene yeniden oynayayim'. 'Ama bu sefer daha büyük bir prodüksiyon yap.' dedi. Olur dedim. Anlastik. 'Kitaplarini da okumak lazim senin.' dedim. 'Kazanci Yokusu'nu oku, sesli kitap olarak.' dedi. Okuyorum."

Sensoy'un kitaplarinin sesli kitap olarak devam edecegini, oyunlarinin baska tiyatrolarda oynanacagini kaydeden Poyrazoglu, söyle devam etti:

"Ferhan bu toplantiya gelse bu kadar övgü ve aglamanin arkasindan çok sinirlenirdi. Aman bunu agdali yaptiniz. Bu hale de getirmeyin isi.' derdi. Gece Ferhan'i gördüm rüyamda. Dedim ki 'Ferhan hayrola. Ne isin var rüyamda?' 'Hadi oradan, sen benim rüyamdasin.' dedi. Ferhan rüyamiza girerdi. Bizi kendi rüyalarinin içine çekerdi. Onunla, her gün degisen yolculuklara çikti Türk tiyatro seyircisi, meslektaslari, arkadaslari ve kendisi. Hiç yorulmadi, çok emek sarf etti ama çok eglendi. Tadini çikardi. Demin içeri girmeye çalisirken baktim, kalabalikta birileri itip kakiyor. Söyle bir döndüm baktim, Münir Özkul, Erol Günaydin, Rasim Öztekin, Nisa Serezli. 'Ne yapiyorsunuz, hayrola' dedim. Nisa Serezli oradan dedi ki, 'Ferhan'i almaya geldik, götürüyoruz'. Nereye gidiyorsunuz? dedim. 'Neseli bir meyhaneye gidecegiz. Kafayi çekecegiz.' dedi. Ferhan Sensoy, öbür taraftan da bizleri izlemeye devam edecek."

- "Baba kiz askimiz simdi okyanuslari çok bulutlari ve yildizlari asti"

Usta sanatçinin kizi Derya Sensoy, üniversite yillarinda babasina yazdigi siiri okuyarak, "Baba kiz askimiz simdi okyanuslari çok bulutlari ve yildizlari asti. Seni çok ama çok seviyorum." ifadelerini kullandi.

Sanatçinin eski esi oyuncu Derya Baykal ise Ses Tiyatrosu enkaz halindeyken tiyatroyu aldiklarini, ancak Ferhan Sensoy'un arkadaslarinin destek verdigini aktararak, "Bu sahnenin üstünde örülmüs bir duvar, önünde bir film perdesi, acayip filmler oynatiliyor. Her yer kirik, dökük ama o kadar güzel dostlari vardi ki..." seklinde konustu.

Tiyatronun hayata geçmesi için yapilan tüm restorasyon ve onarimlari anlatan Baykal, 'Su An Mutfaktayim' adli eserden bir bölüm okuyarak, "Sen ikisinin (ölüm ve yasam) arasindaki yasamayi, bana, bize, evlatlarina, dostlarina, ailene, seyircine, Galatasarayli arkadaslarina, ögrencilerine, Türk halkina, bütün bunlarda isik oldun ustam. Sana her sey için çok tesekkür ediyoruz. Bilgeler ölmez. Var sayalim ölmedin." dedi.

Sanatçinin kizi Müjgan Ferhan Sensoy da babasinin kaybindan derin üzüntü duydugunu belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Küçükken babamin bu kadar sevilen birisi olmasi, bu sevgiyi paylasmak zorunda oldugum için zorlardi beni. Onu en çok benim sevdigimi ispat etmeye ugrasirdim. Birkaç gündür bu sevgiyi sizlerle paylasmak ve bu özlemi bölüsmek yüregime biraz olsun hafifletiyor."

Konusmalarin ardindan, Ferhan Sensoy'un oyunlarindan sahnelerin yer aldigi bir video gösterildi.

Alkislar esliginden tören alanindan ayrilan Sensoy'un cenazesi, Tesvikiye Camisi'nde ikindi vakti kilinacak cenaze namazinin ardindan Zincirlikuyu Mezarligi'na defnedilecek.

Törene, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz, Istanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz ile sanatçinin eski esi Derya Baykal, oglu Mert Sensoy, kizlari Müjgan Ferhan ve Derya Sensoy'un yani sira sanat camiasindan çok sayida isim katildi.

Kaynak: AA