Samsun'da Kurtarma Kazisinda Ortaya Çikan Kalp Desenli Mozaik Müzede Sergilenecek

Il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal: 'Milattan sonra 5. ve 6. yüzyila tarihledigimiz bir kilisenin taban mozaigine ulasildi. Daha önce yapilan kaçak kazilar ya da dogal sonuçlardan mozaigin büyük bir bölümü tahrip edilmis sekilde ortaya çikti'

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kurtarma kazisinda bir kilisenin taban dösemesi olarak ortaya çikarilan kalp desenli mozaik müzede sergilenecek.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Özgüney Mahallesi'nde bir kisinin tarlasinda kaçak kazi yapildigi ihbari üzerine bölgede Samsun Müze Müdürlügü uzmanlarinin incelemesinde mozaik parçalarina rastlandigini belirtti.

Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünden alinan izinlerin ardindan 1,5 ay süren bir kurtarma kazisi yaptiklarini ifade eden Ipekdal, "Geçtigimiz temmuz ayinda yaklasik 10 isçi ve 3 uzmanin nezaretinde kurtarma kazi çalismasi yürütüldü. Milattan sonra 5. ve 6. yüzyila tarihledigimiz bir kilisenin taban mozaigine ulasildi. Daha önce yapilan kaçak kazilar ya da dogal sonuçlardan mozaigin büyük bir bölümü tahrip edilmis sekilde ortaya çikti." dedi.

Kazi alaninda uzmanlarin zeminin tamamini açtigini ve kilise tabaninda tahrip edilmemis 20 metrekare iki parça mozaik parçasi tespit edildigini dile getiren Il Kültür ve Turizm Müdürü Ipekdal, sunlari söyledi:

"Renkli ve kalp desenli mozaikler ilgi çekici bir görüntüye sahip. Zeminin tamami bozulmamis bir sekilde ortaya çikmis olsaydi çok daha güzel olacakti. Bundan bin 500 yil öncesine ait bir mozaigin Vezirköprü'nün Özgüney Mahallesi'nde ortaya çikmis olmasi da önemli bir arkeolojik buluntu. Samsun açisindan önemli. Mozaikler müzemizde muhafaza altina alindi. Yeni müzemiz açildiginda orada teshire sunulacak."

Ipekdal, bölgede Istanbul Üniversitesinden uzman bir ekibe jeofizik incelemesi de yaptirildigini belirterek, kazi alaninda kapatma çalismalarinin sürdügünü aktardi.

Kaynak: AA