Rusya Kuzey Deniz Yolu'nun Kullanimini Artirmayi Hedefliyor

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin: “Topraklarimizin yüzde 18’i Arktik bölgesinde bulunuyor. Bu bölgelerin gelistirilmesi ve gerekli altyapilarin kurulmasi son derece büyük bir öneme sahip'

MOSKOVA – Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rus topraklarinin yüzde 18’nin Arktik bölgesinde yer aldigini belirterek, “Bu bölgelerin gelistirilmesi ve gerekli altyapilarin kurulmasi son derece büyük bir öneme sahip. Kuzey Deniz Yolu üzerinden 2024’te 80 milyon ton kargo tasinacak.” dedi.

Putin, Rusya’nin en dogusunda yer alan sehirlerinden Vladivostok’ta denizcilik üzerine egitim alan ögrencilerle bir araya gelerek Arktik bölgesine ve Kuzey Deniz Yolu’na dair degerlendirmelerde bulundu.

Çok sayida ülkenin, Kuzey Deniz Yolu rotasini kullanmak istedigini anlatan Putin, “Kargolarin Kuzey Denizi Rotasi boyunca tasinmasi, nihai tüketici için fiyatlari önemli ölçüde düsürebilmektedir.” diye konustu.

Rus topraklarinin önemli bir kisminin Arktik bölgesinde yer aldigina isaret eden Putin, “Topraklarimizin yüzde 18’i Arktik bölgesinde bulunuyor. Bu bölgelerin gelistirilmesi ve gerekli altyapilarin kurulmasi son derece büyük bir öneme sahip.” dedi.

Sovyetler Birligi döneminde Kuzey Deniz Yolu üzerinden yilda yaklasik 7 milyon ton kargo tasindigini belirten Putin, “Geçen yil ise 33 milyon ton kargo tasindi. Kuzey Deniz Yolu üzerinden 2024’te 80 milyon ton kargo tasinacak. Rusya, bu rotayla ilgili uluslararasi hukuk çerçevesinde isteyen herkesle birlikte çalisacak. Hem Avrupa ülkelerinden hem de Asya bölgesi ülkelerinden ilgi var.” ifadelerini kullandi.

Putin 2018’de, Kuzey Deniz Yolu üzerinden tasinan yillik ortalama 30 milyon tonluk kargo hacminin 2024’e kadar 80 milyon tona çikarilmasi talimatini vermisti.

Kuzey Deniz Yolu üzerinden 2019’da 37 gemi geçerken bu sayi geçen yil 62’ye ulasmisti.

Tokyo'dan Hamburg'a giden bir konteyner gemisinin Süveys Kanali üzerinden yaklasik 48 gün seyahat etmesi gerekirken, ayni geminin Kuzey Deniz Yolu üzerinden yaklasik 35 günlük seyahat etmesi gerekiyor.

Kaynak: AA