Kayseri'de Çalisanlari Da Çölyak Hastasi Olan Glütensiz Kafe Hizmete Açildi

Kayseri Büyüksehir Belediyesince glütensiz ürünlerin üretilip satisa sunuldugu ve çalisanlari da büyük çogunlugu çölyak hastasi olan Glütensiz Kafe'nin açilisi yapildi.

Büyüksehir Belediyesi KAYTUR tarafindan Tuna Caddesi'nde isletilen kafenin açilis töreninde bir konusma yapan Glütensiz Kafe'nin danismani, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü Ögretim Görevlisi Süleyman Engin, glütenin hamurun iskeletini olusturan bir protein grubu oldugunu belirterek, glütensiz hamuru islemenin zorluguna dikkati çekti.

Çölyak hastalarinin sosyal hayatta glütensiz mekan bulmakta zorlandigini ifade eden Engin, "Bu, çok ciddi bir problemdi. Kafemizde çalisanlarin yüzde 90'i çölyaklilardan olusmaktadir. Diger arkadaslarimiz da glüten konusunda en az bir hekim kadar bilgi sahibiler. Çölyak bir ince bagirsak hastaligi. Bu hastalarin içinde glüten olmayan ürün bulmakta zorlandigini biliyoruz. Burada yaklasik 400 ürün üretilmektedir. Ekmek çesitlerinden kurabiyeye, makarnadan mantiya kadar pek çok ürün burada satisa sunulmaktadir." diye konustu.

Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç da kafede açilisa hazirlanma sürecinde üretilen ürünleri kullananlardan güzel geri dönüsler aldiklarini belirtti.

Kendilerine, "restoranlarda ilk defa hamburger yiyorum, ilk defa pide yiyorum, ilk defa manti yiyorum" mesajlari geldigini anlatan Büyükkiliç, söyle devam etti:

"Glütensiz beslenme su anda takdir edilen bir beslenme yöntemi. Daha önceki süreçte pahali bir yöntem ve uygulama oldugu için herkesin erisemedigi bir alandi. Belediyelerimizin sosyal içerikli destekleriyle çölyakli aileler ya da glütene karsi alerjisi olan ailelerin sorunlarini asmaya çalisiyorduk. Kayseri'de çölyakla mücadele eden bir dernegimiz var. Kentimizde bildigim kadariyla 6 bin civarinda bu hastalikla mücadele etmeye çalisan kardesimiz bulunuyor. Ayrica kafemizde bir diyetisyen var. Kafeye gelenlere glütensiz beslenme ve çölyakla ilgili bilgi veriyorlar. Burada çalisanlarimizin büyük çogunlugu da çölyak hastasi."

TBMM Çölyak Hastaligini Arastirma Komisyon Baskani da olan AK Parti Kayseri Milletvekili Ismail Tamer de glütensiz ürünlerin laboratuvar incelemesinden dolayi gümrükte en az iki ay bekletildigini, girisimler sonucu bunu 15 güne düsürdüklerini aktardi.

SGK'ye kayitli 50 bin çölyakli hasta oldugunu anlatan Tamer, "Bu rakamlar gerçek rakamlar degil bana göre. Çünkü nüfusumuzun 10'da biri glüten alerjisiyle karsilasiyor. Yani 800 bin ile 1 milyon arasinda hasta var diyebiliriz." dedi.

Kovid-19 ile mücadeleye de deginen Tamer, Kayseri'de vaka sayilarinin gün geçtikçe arttigini, asisizlarin sayisinin da fazla oldugunu dile getirdi.

Asinin önemine dikkati çeken Tamer, "Sükür asimiz var, ekibimiz var. Hatta yerinizi söyleyin, biz gelip evinizde asi yapalim. Insanlar arasinlar, gezici ekip çikaralim, evlerinizde asi yapalim." dedi.

Konusmalarin ardindan Glütensiz Kafe'nin açilis kurdelesi kesildi.

Kaynak: AA