Katar Açiklamasi Kabil Havalimani'na Teknik Destek Sunmak Için Türkiye Ile Iletisim Halindeyiz

Katar Disisleri Bakani Al Sani, ülkeyi ziyaret eden Ingiliz mevkidasi Raab ile yaptiklari görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Katar Disisleri Bakani Seyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesinin Afganistan'in baskenti Kabil'deki havalimanina teknik destek saglama imkanina iliskin Türkiye ile iletisim halinde oldugunu söyledi.

Katarli Bakan, halihazirda ülkeyi ziyaret eden Ingiliz mevkidasi Dominic Raab ile yaptiklari görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'yla ilgili degerlendirme sürecinde olduklarini, havalimaninin yeniden faaliyetlerine baslama konusunda ne zaman hazir olacagina iliskin net bir gösterge bulunmadigini kaydeden Al Sani, havalimaninin mümkün olan en kisa sürede yeniden çalisir hale gelmesine iliskin ellerindeki imkanlar konusunda iyimser olduklarini dile getirdi.

Al Sani, "Kabil Havalimani'na teknik destek sunmak için Türkiye ile iletisim halindeyiz." dedi.

Al Sani, Katar'in, Afganistan'da uluslararasi uzlasinin saglanmasi için çaba sarf etmeyi sürdürdügünü ve Afgan taraflar arasinda tarafsiz arabulucu rolünün devam ettigini vurguladi.

Katarli Bakan ayrica, "Afganistan'dan ayrilmak isteyenlerin güvenli çikisini saglamak için sarf edilen çabalar sürüyor." dedi.

- "Öngörülebilir gelecekte Taliban'i tanimayacagiz"

Ingiltere Disisleri Bakani Raab da ülkesi ile uluslararasi ortaklarin, Afganistan'daki durumu Katar'la görüsmeye devam ettigini söyledi.

Raab, Ingiltere'nin Taliban'i tanima ihtimaline iliskin soruya ise, "Öngörülebilir gelecekte Taliban'i tanimayacagiz ancak diyaloga açigiz." ifadesiyle cevap verdi.

Taliban'in kapsamli bir hükümet kurma konusundaki taahhütlerine bagli kalmasi gerektigini belirten Raab, Taliban'in sözleriyle degil eylemleriyle degerlendirilecegini kaydetti.

Doha'da Afganistan'in terörist gruplar için bir siginak haline dönüsmemesi konusunu ele aldigini ifade eden Raab, 20 yilda elde edilen kazanimlarin korunmasi için aralarinda Katar'in da oldugu uluslararasi ortaklarla çalistiklarini dile getirdi.

Katar'in Afganistan'dan tahliye krizi sirasinda olaganüstü çaba sarf ettigini vurgulayan Raab, "Doha yönetiminin bu kosullarda yaptiklarini çok takdir ediyoruz" dedi.

Katarlilarla, tahliyelerin gelecekte de devam etmesi meselesini görüstüklerini kaydeden Raab, "Kabil'deki büyükelçiligimizin Doha'ya tasinmasini kabul ettigi için Katar'a tesekkür ediyoruz." ifadesini kullandi.

Raab konusmasinda ayrica, ülkesi için önceligin Ingiliz vatandaslarina güvenli bir geçit olusturmak oldugunu vurguladi.

Ingiliz Bakan, Katar temaslari kapsaminda Emir Temim bin Hamed Al Sani ile de bir araya gelmis, basta Afganistan'daki gelismeler olmak üzere uluslararasi ve bölgesel meseleleri ele almisti.
Kaynak: AA