Istanbul'da Istilaci Sivrisineklerle Mücadele Kapsaminda Kongre Düzenlendi

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) tarafindan "Asya Kaplani Sivrisinegi" ile mücadele eylem plani kapsaminda "Aedes Istilaci Sivrisinekler" baslikli kongre düzenlendi.

Haliç Kongre Merkezinde gerçeklestirilen kongreye video mesaj gönderen IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Asya Kaplan Sivrisinegi'nin son 30 yildir Avrupa’ya yayildigini, son alti yildir da Türkiye'de görüldügünü aktardi.

Deng, zika ve sari humma gibi birçok tehlikeli virüsü tasiyabilen bu türe karsi, kolektif bir mücadele sergilemenin, bilgi ve bulgulari birlestirerek el birligiyle bir eylem plani olusturmanin çok kiymetli oldugunu kaydeden Imamoglu, "Kentimizi her tür riske karsi koruma altina almakla sorumluyuz. Bu konuda bilimin ve ortak aklin isiginda ilerleyip önlemlerimizi almaya büyük özen gösteriyoruz. O açidan degerli bilim insanlarinin, uzmanlarin çalismalari bizim için çok önemli." ifadelerini kullandi.

IBB Saglik Dairesi Baskani Önder Eryigit, programdaki konusmasinda, Istanbul'da vektörlerle kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadelenin devam ettigini belirtti.

Sivrisinekle larva mücadelesi kapsaminda, kaynaklarin kontrol edildigini ve ilaçlandigini anlatan Eryigit, sivrisinek sikayetlerine deginerek, "2019 yilinda 82 bin 770 iken, 2020 yilinda 70 bin 546'ya düsmüstür. 2019'dan 2020'ye sikayetlerde yüzde 15'lik bir azalma olmustur. 2020 ile 2021 yilinin ilk 6 ayini karsilastirdigimizda da bu azalmayi gördük." bilgisini verdi.

2021 Temmuz'da sivrisineklerle alakali daha fazla sikayet aldiklarina isaret eden Eryigit, "Bunun birkaç sebebi var. Bir tanesi Kurban Bayrami'nin temmuz ayina rastlamasi nedeniyle kurbanlik hayvanlarin daha önceden sehre gelmis olmalari, özellikle kara sinekle ilgili sikayetlerin artmasina sebep olmustur. Bu konuyla ilgili kontrolü yaptik. Haziran ve temmuz aylarinda bu yila özgü yagisin fazla olmasi ve yagistan sonra sicakliklarin hizla artmasi da hem su birikintilerinde hem de nemli topraklarda maalesef sivrisinekler için üreme kaynaklari olusmustur." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sivrisineklerle mücadelede toplumu da isin içerisine davet etmek gerekiyor"

Zürih Üniversitesi Parazitoloji Enstitüsü Ögretim Üyesi Dr. Francis Schaffner ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, 1999 yilinda ilk kez Fransa'da ABD'den gelen kullanilmis lastiklerin oldugu bir alanda Asya Kaplani Sivrisinegi ile karsilastigini belirterek, Avrupa'da istilaci 5 tür sivrisinek bulundugunu, Asya Kaplani Sivrisinegi'nin de bunlardan biri oldugunu animsatti.

3 yil önce 24 ülkenin Avrupa Bilimsel Isbirligi Agi (COST) programi kapsaminda sivrisineklerle mücadeleye basladigini aktaran Schaffner, sivrisineklerin Deng hummasi ve Zika virüsünü bulastirabilecegini söyledi.

Sivrisinekle mücadele kapsaminda sürveyans ve arastirma yaptiklarini, daha sonra sivrisineklerin tespit edilmesi üzerine insanlara ve yetkililere egitimler verdiklerini anlatan Schaffner, "Sivrisineklerle mücadelede toplumu da isin içerisine davet etmek gerekiyor. Sivrisinekler bahçe, sokak ve mezarliklar gibi yerlerde üreyebiliyor. Insanlar da buralari temiz tutarak sivrisineklerin üremesini engelleyebilir." diye konustu.

Sivrisinekle mücadelede ilaçlamanin da önemini vurgulayan Schaffner, bu tür sivrisineklerin insanlari gece veya gündüz isirabildigini, çok yüksek uçmadiklarini ayak, bacak seviyesinde 10 dakikada 20 isirik yapabildiklerini ve normal sinek isirmasindan daha fazla acittigini kaydetti.

Kaynak: AA