HDP Grup Baskanvekili Bestas'tan 'Seçim Baraji' Degerlendirmesi Açiklamasi

'MHP Meclis'e girebilsin diye bir baraj tartismasi yaratiyorlar. Çünkü HDP bütün barajlari asti ve simdi barajin altina indirmek için çirpinanlar artik kendilerini kurtarmaya çalisiyorlar' 'Temsilde adalet vazgeçilmez ilkelerimizden bir tanesidir ama iktidarin amaci temsilde adalet degil; adaletsiz düzenlerinin, iktidarlarinin devamini saglamaktir'

HDP Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas, "MHP Meclis'e girebilsin diye bir baraj tartismasi yaratiyorlar. Çünkü HDP bütün barajlari asti ve simdi barajin altina indirmek için çirpinanlar artik kendilerini kurtarmaya çalisiyorlar." dedi.

Bestas, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, dün adli yil açilisi yapildigini ve Yargitay'in yeni binasinin da açildigini belirterek, "Dün insan haklarinin, hukukun, evrensel degerlerin, adaletin ruhuna bir Fatiha okundu. Artik cenazeyi kaldirabilirsiniz seklinde bir mesaj olarak kamuoyunda algilandi ve gün boyunca sosyal medyada o görüntü döndü durdu. Oysa ki adli yil açilisinda çok önemli sorunlarin, adaletsizliklerin, hukuksuzluklarin, hak ihlallerinin giderilmesine dair cümleler duymak isterdik." ifadesini kullandi.

Adalete olan güvensizligin yüzde 75 oraninda oldugunu savunan Bestas, "Bu oran hakikaten bir ülke için çok büyük bir utançtir. Bunun izahi, kabul edilebilir bir yani bulunmamaktadir." diye konustu.

Yanginlar dogayi yakarken zamlarin da "sofralari yakmaya" devam ettigini söyleyen Bestas, "Elektrik ve dogal gaz basta olmak üzere gida fiyatlari, kiralar, egitim, giyim gibi her kalem AKP'nin ibretlik deyimiyle sahlanarak artmakta ve uçmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Seçim baraji tartismalarina da deginen Bestas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yurttasin gündemi geçim baraji aslinda, onlarin gündemi seçim baraji. Açlik, issizlik, yoksulluk umurlarinda degil. Baraj tartismasiyla ilgili tarihin ironik bir tecellisiyle karsi karsiyayiz. Daha önce Kürtler, demokratlar, sosyalistler, muhalifler özellikle Meclis'e girmesin diye 1980 darbesinde dünyadaki en yüksek barajlardan biri konulmustu. Simdi MHP Meclis'e girebilsin diye bir baraj tartismasi yaratiyorlar. Çünkü HDP bütün barajlari asti ve simdi barajin altina indirmek için çirpinanlar artik kendilerini kurtarmaya çalisiyorlar, çünkü HDP'yi hiçbir barajin altina sikistiramayacaklarini bu dönemde yasadilar. Biz parti olarak her zaman ve daima istikrarli bir sekilde barajsiz, dogrudan demokrasiye dayali, her alinan oyun temsilinin demokrasi çitasi sinirlari içinde temsilini savunduk. Temsilde adalet vazgeçilmez ilkelerimizden bir tanesidir ama iktidarin amaci temsilde adalet degil; adaletsiz düzenlerinin, iktidarlarinin devamini saglamaktir."

Bestas, HDP'nin 27 Eylül'de bir deklarasyon yayimlayacagini belirterek, bu deklarasyonda önümüzdeki dönemde, seçim sonrasinda olmasi gereken degisikliklere ve düzenlemelere dair temel basliklarla bir yol haritasini kamuoyuyla paylasacaklarini kaydetti.

Kaynak: AA