Diyarbakir'da Türkiye'nin En Büyük Entegre Yem Fabrikasinin Temeli Atildi

Vali Münir Karaloglu: 'Geçen yil Diyarbakir'da is adamlarimiz 254 yatirim tesvik belgesi aldi, bu 254 yatirim tesvik belgesi ile yaklasik 2 milyar liralik yatirim ve yaklasik 16 bin de istihdam taahhüt ettiler. Geçen seneki 254 rakami Cumhuriyet tarihinin rekoruydu' Matli Sirketler Grubu Yönetim Kurulu Baskani Özer Matli: 'Yatirim bedeli 250 milyon lira olan üretim kompleksimiz bünyesinde 250 çalisan ve dolayli olarak saglayacagi istihdam ile toplam 1000 kisiye ulasacak bir istihdam hacmi yaratarak bölge ve ülke ekonomisine katki saglayacaktir'

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, "Geçen yil Diyarbakir'da is adamlarimiz 254 yatirim tesvik belgesi aldi, bu 254 yatirim tesvik belgesi ile yaklasik 2 milyar liralik yatirim ve yaklasik 16 bin de istihdam taahhüt ettiler. Geçen seneki 254 rakami Cumhuriyet tarihinin rekoruydu." dedi.

Vali Karaloglu, 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim ve depolama kapasitesi bakimindan Türkiye'nin en büyük yatirimlarindan biri olan ???????Proyem Yem Fabrikasi'nin temel atma töreninde, huzur ve güven ortamiyla artik kentin gündeminin yatirim, istihdam ve ihracat oldugunu söyledi.

Bunun yansimasi olarak da Diyarbakir OSB'de yer kalmadigini bildiren Karaloglu, OSB'nin su anda dördüncü genisleme kisminda bulunduklarini bildirdi.

Istihdami çözmek için yatirimlara ihtiyaç oldugunu anlatan Karaloglu, söyle konustu:

"Vali, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili olarak, kamu kurumundaki arkadaslar olarak, Diyarbakir içinden, disindan, yurt disindan bütün sanayicilerimizin ücretsiz danismaniyiz. Biz onlarin emrindeyiz. Her türlü destegi vermeye haziriz. Bütün sanayicilere Kerem Ke (Buyurun) diyoruz. Geçen yil Diyarbakir'da is adamlarimiz 254 yatirim tesvik belgesi aldi, bu 254 yatirim tesvik belgesi ile yaklasik 2 milyar liralik yatirim ve yaklasik 16 bin de istihdam taahhüt ettiler. Geçen seneki 254 rakami Cumhuriyet tarihinin rekoruydu. Diyarbakir açisindan, geçen sene iste sikintili yil, pandemi diyoruz, ama geçen yil Diyarbakir, Cumhuriyet tarihinin rekorunu yakaladi."

Geçen yil Diyarbakir'da 245 sirketin kapandigini, onun yerine 1994 yeni sirket açildigini vurgulayan Karaloglu, 900 esnafin kepenk kapadigini, onun yerine 4 bin 500 esnafin yeni kepenk açtigini söyledi.

Karaloglu, "Bunlar Diyarbakir'daki bu pozitif havanin nasil büyüdügünü gösteriyor. Yeni bir rakam, 2020 ilk 6 ay ihracat rakami ile 2021'in ilk 6 ay ihracat rakamlari arasindaki büyüme orani yüzde 195. Bu da bir Türkiye rekordur bir sehir açisindan. Ben emegi geçen, üreten, bütün sanayicimize, is insanlarimiza çok tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.

AK Parti Diyarbakir Mehmet Mehdi Eker, OSB'de sürekli parsellerin dolmasi, Tekstil Organize Bölgesinin gelismesi, lojistik merkezinin hayata geçmesiyle bölgenin istihdamda, yatirimda çok önemli mesafe kat edecegini belirtti.

Eker, söyle konustu:

"Sadece Diyarbakir'a, Türkiye'ye degil dünyaya bir mesaj vermis olacagiz. Bu mesaj sudur, Birinci Dünya Savasi'ndan bu yana devam etmekte olan Türkiye ve Orta Dogu ile ilgili senaryolarin, projelerin sahnesi olarak seçilmis bir sehirdir. 40 yildir bogustugumuz, dökülen kanlarimiz, terör bunun aslinda bir yansimasi, algisidir. Burada istihdami, ihracati, refah düzeyini artirmakla, yatirimlari gelistirmekle o uluslararasi projeye, teröre ve PKK'ya da en önemli, en büyük dersi, cevabi burada vermis olacagiz."

- Yatirim bedeli 250 milyon lira

Matli Grup AS Yönetim Kurulu Baskani Özer Matli da bu topraklardan kazandiklarini yine bu topraklarda paylasmayi ilke edindiklerini, bu çerçevede Diyarbakir'a yapacaklari yatirimin temelini atacaklarini söyledi.

Matli Holding bünyesindeki grup sirketlerinden biri olan Proyem'in, ülke içerisindeki yatirimlarina bir yenisini daha ekleyeceklerini kaydeden Matli, 79 bin 950 metrekare alan üzerine 42 bin metrekare kapali alana sahip olan üretim kompleksinin 150 bin ton ham madde depolama kapasitesiyle bölgenin sektördeki en büyük yatirimlarindan biri olma özelligi tasidigini bildirdi.

"Yatirim bedeli 250 milyon lira olan üretim kompleksimiz bünyesinde 250 çalisan ve dolayli olarak saglayacagi istihdam ile toplam 1000 kisiye ulasacak bir istihdam hacmi yaratarak bölge ve ülke ekonomisine katki saglayacaktir." diyen Matli, ilk etapta aylik 10 bin ton ve 5 yil içinde ayda 20 bin ton olarak gerçeklesmesi planlanan sevkiyat ile lojistik sektörüne ve istihdamina da katkilari olacak tesisin, çatisindaki günes enerji panelleriyle de çevreci bir yaklasimla örnek olacagina dikkati çekti.

Matli, söyle devam etti:

"Hem ham madde alinan hem de yem satilan çiftçiye daha yakin üretim yapilacak yerinde üretim modeli ile bölge ve Türkiye ekonomisine katma deger saglanacaktir. Ömer Matli Akademi ile verimlilik odakli bilimsel çalismalar ve Ar-Ge faaliyetleri yürüten Proyem, proses içerisindeki ön ögütme ve son üründe müslü hatti ile de bölgedeki hayvan yetistiricisine sunacagi yem çesitliligini de artirmayi hedeflemistir."

Törende, Diyarbakir OSB Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Fidan da konusma yapti.
Kaynak: AA