DEVA Partili Yeneroglu, Herkesin Hukukun Üstünlügü, Demokrasi Ve Adalete Sahip Çikmasini Istedi

DEVA Partisi Istanbul Milletvekili Mustafa Yeneroglu, her bir ülke vatandasinin hukukun üstünlügüne, demokrasi ve adalete ciddi manada sahip çikmasi gerektigini belirtti.

Yeneroglu, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, tüm hakim, savci, avukat ve adalet personelinin yeni adli yilini kutladi.

Sosyal Demokrasi Vakfi'nin yargi bagimsizligi ve yargiya güven anketine göre Türkiye'de yargiya güvenin yüzde 38 oldugunu ifade eden Yeneroglu, "Dünya Adalet Projesi'nin, hukukun üstünlügü endeksinde 2015 yilinda 102 ülke arasinda 80'inci sirada gösterdigi ülkemiz, 2020 yilinda 128 ülke arasinda 107'nci siraya kadar gerilemistir." dedi.

Yeneroglu, Anayasa Mahkemesinin basvuru istatistiklerine göre Eylül 2012'den Aralik 2020'ye kadar verilen 9 bin 39 ihlal kararinin yüzde 63'ünün adil yargilama hakkina iliskin oldugunu kaydetti.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin (AIHM) 2020 istatistiklerine göre, adil yargilanma konusunda hakkinda en çok ihlal karari verilen ülkenin Türkiye oldugunu belirten Yeneroglu, AIHM'de bekleyen 62 bin basvurunun takriben yüzde 19'unun Türkiye ile ilgili oldugunu söyledi.

Yeneroglu, tarafsiz ve bagimsiz olmayan yarginin adalet dagitamayacagini vurguladi.

Her bir ülke vatandasinin hukukun üstünlügüne, demokrasi ve adalete ciddi manada sahip çikmasi gerektigini dile getiren Yeneroglu, "Dini, dili, etnik kimligi, düsüncesi, yasam biçimi, sosyal ve siyaset görüsü ne olursa olsun toplumun tüm farkliliklariyla birlikte güven içerisinde bir arada yasayabilmesinin yegane formülü gerçek bir özgürlükçü hukuk devletinin insasidir." diye konustu.

Kaynak: AA