Cebelitarik Bogazi'ni Geçen Ilk Türk Yüzücü Emre Seven, Mersin'den KKTC'ye Yüzecek

Emre Seven: 'Hedefimiz İçel'den Kibris'a yüzerek geçmek. İçel ve Kibris kelimeleri kullaniyoruz çünkü, bu tarz ultra maratonlarda baslangiciniz bellidir ama nereden çikacaginiza doga karar verir. Sadrazam Köyde Koruçam Burnu'ndan çikmaya çalisacagim ama rüzgar ve doga beni nereye atacaksa oradan çikacagim' 'Onlarin bizim bir parçamiz oldugu, o kara parçasinin bizim yüzebilecegimiz bir mesafede oldugu imajini da vermis olacagiz' Avcilar Belediye Baskani Turan Hançerli: 'Kibris geçisi özel bir geçis. Asya'dan Avrupa'ya Bogaz geçisi yapildi. Ülkemizin en prestijli geçisi. Kibris geçisi de dünyada özel ve zorlu geçislerden biri. Emre Bey buna cesaret edecek. Cesur, güçlü ve azimli bir sporcunun yaninda olmak bize gurur veriyor'

Cebelitarik Bogazi'ni geçen ilk Türk yüzücü, milli sporcu Emre Seven, deniz kirliligine dikkat çekmek amaciyla "Temiz Denizlerde Kulacim Kadar Uzaktasin" sloganiyla İçel'den Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yüzecek.

Seven 18-22 Eylül arasinda yapacagi İçel - Kibris arasi solo yüzme denemesi ile ilgili Avcilar Belediye Baskani Turan Hançerli ve Akümülatör ve Geri Kazanim Sanayicileri Dernegi (AKÜDER) Yönetim Kurulu Baskani Abdurrahman Acar ile Avcilar Belediyesi Meclis Salonu'nda basin toplantisi düzenledi.

Seven, daha önce Cebelitarik Bogazi'ni 4 saat 16 dakikada yüzdügünü aktararak, 25 yillik açik su yüzme kariyerinde 100'e yakin maraton ve ultra maraton yüzdügünü anlatti.

2017 yilinda Ingiltere'den Fransa'ya Mans denizini yüzerek geçtigini animsatan Seven, 13 saat 34 dakikada GPS raporuna göre 42 kilometre yüzdügünü ve her denemesinde çitayi daha da yükselttigini belirti.

Seven, söyle devam etti:

"Ülkemde open water sporunun taninmasi, yayilmasi için gayret sarfettim. Simdiki hedefimiz AKÜDER sponsorlugunda, Avcilar Belediyesi, İçel Yenisehir Belediyesi'nin destek ve katkilariyla İçel'den Kibris'a yüzerek geçmek. İçel ve Kibris kelimeleri kullaniyoruz çünkü, bu tarz ultramaratonlarda baslangiciniz bellidir ama nereden çikacaginiza doga karar verir. Sadrazam Köyde Koruçam Burnu'ndan çikmaya çalisacagim ama rüzgar ve doga beni nereye atacaksa oradan çikacagim. 80 kilometrelik bir maraton. Burada bir seylerin hayalini kuruyor, yapmaya çalisiyorsunuz ama hayal kurmak her seyi ifade etmiyor, ona birinin el uzatmasi gerekiyor. Sponsorluklar bizi ayakta tutan en önemli argüman."

- "Bizim yüzebilecegimiz bir mesafede oldugu imajini vermis olacagiz"

Uluslararasi yüzme camiasi tarafindan belirlenen 'Oceans7'yi geçene bir unvan verildigini ancak hayalinin Türkiye'nin yeni bir parkur kazanmasi oldugunu ifade eden Seven, "Turizme yeni bir pencere açilsin. Avrupa'nin, dünyanin elit performans sporculari buraya gelsin boy göstersin. Çünkü burayi 24 saatin altinda dünya üzerinde çok çok az kisi yüzebilir. Insallah bu ilk geçis bize nasip olur. Bizim tarihi ve kültürel birlikteligimiz oldugu KKTC'nin yillardan beri gelen ötekilestirme, bizden ayirma çabalarina tokat gibi bir cevap olur. Onlarin bizim bir parçamiz oldugu, o kara parçasinin bizim yüzebilecegimiz bir mesafede oldugu imajini da vermis olacagiz. Danimarkali bir yüzücünün gelip yüzdügünü, ülkesine gidip 'Ben Türkiye'den KKTC'ye geçtim' diyecegini hayal edin." diye konustu.

- " Cesur, güçlü ve azimli bir sporcunun yaninda olmak bize gurur veriyor"

Avcilar Belediye Baskani Turan Hançerli de Emre Seven'in İçel'den Kibris'a denizden hiç çikmadan, ara vermeden ve denizde beslenerek yüzecegini kaydederek, "Dilerim o gün yaninda olacagiz. Kibris geçisi özel bir geçis. Asya'dan Avrupa'ya Bogaz geçisi yapildi. Ülkemizin en prestijli geçisi. Kibris geçisi de dünyada özel ve zorlu geçislerden biri. Emre Bey buna cesaret edecek. Cesur, güçlü ve azimli bir sporcunun yaninda olmak bize gurur veriyor. Geçsin sonra biz de belki geçmek için çaba sarf ederiz. Diliyorum ki o geçiste en azindan bir süre sizinle yüzecegim, eslik edecegim." diye konustu.

"İçel'den Kibris'a geçis sürecinde katki saglamaktan son derece mutluluk duyuyoruz." diyen Hançerli, sözlerini, "Çok güzel de bir slogan var. 'Temiz denizlerde kulacim kadar uzaktasin' diyor. Temiz deniz olunca, çevreye bakinca, doga ile uyumlu oldugumuzda her sey kolay. Bu sloganin da ne kadar anlamli oldugunu gösteren bir hadise yasadik. Suriye'den bir yakit sizintisi nedeniyle Kibris sahilleri, denizler tehlike altinda. Bu sportif etkinligi çevre ve denizlerimizin korunmasi bakimindan da farkindalik ve katki sunacaktir." diye tamamladi.

Kaynak: AA