Bosna Hersek'teki Uluslararasi Belgesel Festivali'nde Bu Yil 23 Filmin Gösterimi Yapilacak

Al Jazeera Balkanlar tarafindan, Bosna Hersek'te bu yil 10-14 Eylül'de dördüncüsü düzenlenecek Uluslararasi Belgesel Festivali'nde (AJB DOC), 23 filmin gösterimi yapilacak.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle geçen yil sanal ortamda gerçeklestirilen festivalin bu yilki yapimlari, hem sanal ortamda hem de sinema salonlarinda sinemaseverlerle bulusacak.

Bu yilki festival kapsaminda bir belgeselin dünya prömiyeri, 8 belgeselin ise bölgesel prömiyeri gerçeklestirilirken, izleyiciler, AJB DOC'un resmi sayfasi (www.ajbdoc.ba) üzerinden kaydolmadan, ücretsiz bir sekilde diledikleri belgeseli izleyebilecek.

Al Jazeera Balkanlar Müdürü Tarik Djodic, festivalin geleneksel hale geliyor olmasindan mutluluk duyduklarini ifade ederek, "Festivalin dördüncüsünün yeni basarilar getirecegini umuyorum. Önümüzdeki yillarda güzel sürprizlerimiz olacak." dedi.

AJB DOC Direktorü Edhem Foco ise bu yil akilli telefonlarla çekilen belgesel filmlerin yer aldigi SMART DOC kategorisine de yer verdiklerini aktararak, "Bir diger yeniligimiz ise belgesel film yapimlarina finansal destek amaciyla olusturulan 'Industry' olacak. Bu sayede AJB DOC'un yeni bir boyut kazanacagini ve bölgenin en önemli belgesel festivali haline gelecegini umuyoruz." diye konustu.

Festivale 300'den fazla yapimin basvurdugunu animsatan Foco, 11'i yarisma kategorisinde olmak üzere 23 filmin gösteriminin yapilacagini söyledi.

- Festivalde 3 ödül verilecek

Bu yil "Challenge" (Meydan Okuma) sloganiyla düzenlenen AJB DOC'un yarisma kisminda, "AJB Ana Ödülü", "AJB Program Ödülü" ve "Izleyici Ödülü" olmak üzere 3 ödül verilecek.

Festival, evrensel insani degerlere odaklanarak sosyal olgulari isleyen yazarlari ve belgeselleri tesvik etme amaci tasirken, televizyon yayinciligi için uyarlanmis belgesel filmleri kapsiyor.

Kaynak: AA