Bakan Varank, Diyarbakir'da Türkiye'nin En Büyük Entegre Yem Fabrikasinin Temelini Atti Açiklamasi

'Bu tesis üretim ve depolama kapasitesi bakimindan Türkiye'nin en büyük yatirimlarindan biri olacak. Toplam bedeli 250 milyon lirayi bulan bu yatirim tamamlandiginda dogrudan ve dolayli olarak yaklasik 1000 kisilik ilave istihdam olusturacak' 'Karacadag Kalkinma Ajansimizin yeni bir destek programini daha ilan edecegiz. 50 milyon liralik bir kaynagi imalat sanayi firmalarimizin hizmetine sunuyoruz. Kullanacaklari kredilerin finansman maliyetlerinin önemli bir kismini bu kaynakla ödemis olacagiz' 'Ikinci çeyrekte yüzde 21,7’lik rekor bir büyüme kaydettik. Sanayimizse yüzde 40,5’lik büyümeyle yine ekonomimizin lokomotifi oldugunu kanitladi' 'Bu kadim topraklar, tarihine uygun sekilde uzay ve teknolojiyle anilsin, gençler bilime, astronomiye ilgi duysun istiyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Diyarbakir’da temeli atilan Proyem Yem Fabrikasi’nin üretim ve depolama kapasitesi bakimindan Türkiye’nin en büyük yatirimlarindan biri olacagini belirterek, "Toplam bedeli 250 milyon lirayi bulan bu yatirim tamamlandiginda dogrudan ve dolayli olarak yaklasik 1000 kisilik ilave istihdam olusturacak.” dedi.

Bakan Varank, 2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi'ne katilmak için geldigi Diyarbakir'da, 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde Proyem Yem Fabrikasi'nin temel atma törenine katildi.

Diyarbakir annelerinin evlat nöbetinin yarin yil dönümü oldugunu animsatan Varank, "Iki yildir yagmur, kar demeden bu kutlu mücadeleyi sürdüren cesur yürekli annelerimizi buradan selamliyorum. Gençleri, zehirli ideolojileriyle, türlü baskilarla alikoyan alçak terör örgütüne ve siyasi uzantilarina hesap soran annelerimizin hakli mücadeleleri tarihe geçti, geçmeye devam ediyor. Bugüne kadar 30'un üzerinde ailemiz evladina kavustu, insallah bu sayinin daha da arttigini görecegiz." diye konustu.

Varank, terörün kökünün tümüyle kazinmasi için mücadeleye devam ettiklerini vurgulayarak, terörle mücadelede önemli mesafe kat edildigini, kararli bir siyasi iradenin öncülügünde, yerli ve milli olarak gelistirdikleri yüksek teknoloji ürünleriyle donatilan ordunun canilere göz açtirmadigini belirtti.

"Yillarca bölgelerin geri kalmisligindan beslendikleri için yatirimlari kaçiran zihniyete bölgemizde hayata geçirdigimiz her bir yeni yatirimla yine tarihin en büyük darbelerini vuruyoruz." ifadelerini kullanan Varank, temmuzda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Diyarbakir'da resmi açilisini yaptigi 520 milyon lira yatirim bedeli olan 28 fabrikayi hatirlatti.

Yatirim, istihdam, üretim, ihracatin bölgenin tek ve ana gündemi olmasini istediklerinin altini çizen Varank, "Bu kadim topraklar, tarihine uygun sekilde uzay ve teknolojiyle anilsin, gençler bilime, astronomiye ilgi duysun istiyoruz. Bu aksam insallah Zerzevan Kalesi uluslararasi gözlem etkinliginde gök bilim meraklilariyla birlikte gökyüzünün gizemli dünyasina hep birlikte sahitlik edecegiz." ifadelerini kullandi.

- "Birçok alanda kazançli yatirim firsatlari mevcut"

Matli Holding bünyesindeki Proyem'in 9. entegre yem üretim kompleksini Diyarbakir 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde kurdugunu aktaran Varank, sunlari kaydetti:

"Bu tesis üretim ve depolama kapasitesi bakimindan Türkiye'nin en büyük yatirimlarindan biri olacak. Toplam bedeli 250 milyon lirayi bulan bu yatirim tamamlandiginda dogrudan ve dolayli olarak yaklasik 1000 kisilik ilave istihdam olusturacak. Diyarbakir ve çevresi hem kisi basina canli hayvan degeri hem de hayvansal üretim bakimindan ülkemizde en üst siralarda yer aliyor. Dolayisiyla bu bölgede yem üretimi yapacak fabrikalar için muazzam bir pazar bulunuyor. Bölgenin bu potansiyelini görerek yatirim yapan firmamizi tebrik etmek istiyorum."

Varank, Bakanlik olarak bu topraklara deger katan basarili firmalarin her zaman yanlarinda olduklarina dikkati çekerek, Proyem'in bu projesiyle Nigde, Konya ve Burdur'daki yatirimlarini tesvik sistemi kapsaminda desteklediklerinin bilgisini verdi.

Sirketin ürettigi katma deger ve sagladigi istihdamla destekleri hak ettigini dile getiren Varank, yerli, yabanci tüm yatirimcilari bu imkanlardan faydalanmaya davet etti.

Varank, Diyarbakir ve bölgedeki her bir ilin sahip oldugu dinamik nüfus ve ekonomik potansiyeliyle yatirimcilara büyük firsatlar sundugunu belirterek, söyle devam etti:

"Enerjiden tarima dayali sanayiye, mobilyadan makine sektörüne, tekstilden ayakkabi üretimine kadar birçok alanda kazançli yatirim firsatlari mevcut. Gelin bu firsatlari beraber degerlendirelim. Hem siz hem bölge halki hem de ülkemiz kazansin. Biz hazirladigimiz altyapiyla, sagladigimiz desteklerle her zaman yaninizda olmaya devam edecegiz."

- "2023 ve 2053 için iddiali hedeflerimiz var"

Kovid-19 salginina ragmen ekonominin imalat sanayisi liderliginde emin adimlarla yola devam ettigini vurgulayan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ikinci çeyrekte yüzde 21,7'lik rekor bir büyüme kaydettik. Sanayimizse yüzde 40,5'lik büyümeyle yine ekonomimizin lokomotifi oldugunu ispatladi. Ortaya çikan bu yüksek büyümede elbette bir miktar baz etkisi oldugunun farkindayiz. Ama bu basari ikinci çeyrekte üretim, istihdam ve ihracatta gösterdigimiz yüksek performanslar sonrasinda bekledigimiz bir durumdu. Bunlar gelecek için olumlu gelismeler. 2021'i orta vadede sürdürülebilir bir büyüme dönemine girdigimiz yil olarak ilan etmistik. Hamdolsun o sekilde de devam ediyor."

2023 ve 2053 için çok iddiali hedefleri oldugunu vurgulayan Varank, bu hedefleri gerçeklestirebilmek için tüm illerin azami düzeyde katki verdigi topyekun bir kalkinma süreci olusturduklarini anlatti.

Bölgesel gelismislik farklarini en aza indirmek için titiz politikalar yürüttüklerini dile getiren Varank, sunlari kaydetti:

"Diyarbakir'in potansiyelini ortaya çikarmak amaciyla sanayi basta olmak üzere gida, tarim, lojistik ve turizm konularinda ilimize muazzam kaynaklar aktardik. Merkezi Diyarbakir’da olan Karacadag Kalkinma Ajansimiz ile 12 yilda 562 projeye 198 milyon lira destek sagladik. Bugün ögleden sonra ajansimizin yeni bir destek programini daha ilan edecegiz. Imalat sanayi firmalarimizin bu destegi de yakindan takip etmelerini tavsiye ediyorum. 50 milyon liralik bir kaynagi imalat sanayi firmalarimizin hizmetine sunuyoruz. Kullanacaklari kredilerin finansman maliyetlerinin önemli bir kismini bu kaynakla ödemis olacagiz."

Varank, GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin da son 19 yilda Diyarbakir’a 1,6 milyar lira yatirim yaptigini, idarenin özellikle büyük çapli enerji ve sulama projeleriyle bölgenin tarim potansiyelini en üst seviyeye çikarmak için yogun çaba sarf ettigini bildirdi.

SOGEP ve Cazibe Merkezleri Destekleme Programi ile Diyarbakir’in 32 projesine 315 milyon lira kaynak aktardiklarini söyleyen Varank, ili imalat sanayiinin de parlayan yildizi yapmak için çalistiklarini vurguladi.

- "Icraatlarimizla konusuyoruz"

Bakan Varank, kendilerinden önce ilde yalnizca 45 parselinde üretim yapilan 1 OSB bulunduguna isaret ederek, su bilgileri paylasti:

"Bugün geldigimiz noktada, 173 milyon liralik yatirimla OSB sayisini 3'e, üretim yapilan parsel sayisini ise 262’ye yükselttik. Sanayi altyapisina yaptigimiz yatirimlarla Diyarbakir’daki isletmelerimize yatirim, üretim ve ihracatlarini artiracak önemli destekler sagladik. KOSGEB araciligiyla 2003’ten bu yana 5 bin 500’den fazla girisimciye 148 milyon liranin üzerinde finansman destegi verdik. Tesvik sistemimiz kapsaminda 2002’den bu yana 9,3 milyar lira yatirim öngörüsü olan 1476 tesvik belgesi düzenledik. Hamdolsun bu desteklerimiz sayesinde gelisen sanayi sehrimizde önemli atilimlarin da yapilmasini saglamis oldu. Diyarbakir'dan 2002 yilinda neredeyse hiç ihracat yapilmazken 2020'de pandemiye ragmen sehrimizde 250 milyon dolardan fazla ihracat gerçeklestirildi."

"Muhalefet bos lafla konusmayi sever ama bizler öyle yapmiyoruz. Icraatlarimizla konusuyoruz, onlarla huzurunuza geliyoruz." diyen Varank, ilin ve bölgenin kalkinmasi için çalistiklarini anlatti.

- "4 ilçede fabrikalar insa ediyoruz"

Varank, "Çalisan ve Üreten Gençler Programi" kapsaminda, Gençlik ve Spor Bakanligi ile birlikte Diyarbakir'in 4 farkli ilçesinde hazir giyim sektörüne yönelik fabrikalar insa ettiklerini belirterek, söyle konustu:

"Yararlanici kurumlarla sözlesmeler imzalandi, fabrikalar için talepler aliniyor. Allah’in izniyle bu fabrikalar en geç 12 ayda tamamlanip faaliyete geçecek. Bu tesisler tam kapasiteyle çalistiginda 5 bin 500 kisiye istihdam saglayacak. Gerek müjdesini verdigim fabrikalar gerekse Proyem firmamizin bu devasa tesisi Diyarbakirimizi kalkinma hedeflerine biraz daha yaklastiracak."

Temel atma törenine Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, AK Parti Diyarbakir Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat, AK Parti Diyarbakir Il Baskani Muhammet Serif Aydin, Karacadag Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakir OSB Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Fidan ve Matli Grup AS Yönetim Kurulu Baskani Özer Matli da katildi.

Konusmalarin ardindan Bakan Varank ve beraberindekiler, butonlara basarak fabrikanin temelini atti. Bu sirada, Türkiye'nin en büyük entegre yem fabrikasini Diyarbakir'da açtiklarini belirten Varank, "Diyarbakir nedir diye merak eden varsa gelsinler OSB’mizi ziyaret etsinler. Burada insa edilen Türkiye’nin en büyük yem fabrikasini, gökyüzü gözlem senligi yaptigimiz Zerzevan Kalesi'ni, Islam medeniyetinin büyük eserlerini görsünler. Diyarbakir'in önümüzdeki süreçte önü çok açik insallah bu potansiyeli tüm Türkiye'den ve dünyadan yatirimcilar degerlendirecekler." dedi.

???????Bakan Varank, tören öncesinde Diyarbakir Valiligini de ziyaret etti.
Kaynak: AA