Bakan Mus, Agustos Ayi Dis Ticaret Rakamlarini Açikladi Açiklamasi (2)

'Ihracatçilarimiz için bir müjdeyi açiklamak istiyorum. Ihracatçimizin Merkez Bankasi kaynaklariyla Eximbank ve ticari bankalar araciligiyla kullandigi reeskont kredilerinin miktarini 30 milyar dolara çikarmis bulunmaktayiz' 'Haksiz fiyat artislariyla vatandaslarin kursagindan geçecek ekmege gözünü diken firsatçilarin gözünün yasina bakmayacagiz. Çarsida, pazarda ve markette arztalep dengesiyle uyusmayan fiyat artislariyla vatandasimizin cebine elini uzatanlardan hesap soracagiz'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, "Ihracatçimizin Merkez Bankasi kaynaklariyla Eximbank ve ticari bankalar araciligiyla kullandigi reeskont kredilerinin miktarini 30 milyar dolara çikarmis bulunmaktayiz." dedi.

Bakan Mus, Ticaret Bakanligi Konferans Salonu'nda, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) ile düzenlenen basin toplantisinda agustos ayi dis ticaret rakamlarini açikladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin halen etkinligini sürdürmesinin ham madde fiyatlarinin yükselmesine ve enflasyonun küresel düzeyde artisina sebebiyet verdigini belirten Mus, "Avro Bölgesi son 10 yilin en büyük enflasyon seviyesine ulasti. Enflasyon, küresel bir sorun olarak karsimizda duruyor." diye konustu.

Mus, son dönemde konteyner ve çip krizlerinin de küresel tedarik zincirlerinde yasanan sorunlarin yansimasi oldugunu vurguladi.

Dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldügü 2020'de, Türkiye'nin yüzde 1,8 büyüyerek G-20 ülkeleri arasinda ikinci en iyi performansi sergiledigini animsatan Mus, 2021'de de Türkiye'nin büyüme trendinin güçlü bir sekilde sürdügünü ifade etti.

Mus, dün açiklanan yilin ikinci çeyregine iliskin büyüme verilerine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bu yilin ikinci çeyreginde yüzde 21,7 ile Türkiye ekonomisinde rekor bir büyüme kaydedildi. Bu oranla ülkemiz, yüzde 13’lük OECD ortalamasinin çok üzerine çikarak OECD ülkeleri içinde Birlesik Krallik'tan sonra en güçlü büyüme performansini gösterdi. Ülkemizin ikinci çeyrek büyüme rakamlarindaki artisin içerisindeki ihracat katkisinin hayli yüksek oldugunu da özellikle ifade etmek isterim."

Mus, söz konusu dönemde Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatinin yüzde 60 yükselisle büyümeye 10,8 puanlik katkida bulundugu bilgisini vererek, "Söz konusu deger, 1998 yilindan itibaren açiklanan büyüme rakamlarina en yüksek ihracat katkisi olma özelligini tasiyor. Gerçeklesen yüksek oranli büyümenin yaklasik yarisi mal ve hizmet ihracatindan kaynaklandi." ifadelerini kullandi.

Net ihracatin büyümeye katkisinin 6,9 puan oldugunu aktaran Mus, mal ve hizmet ihracatçilarina saglayacaklari ilave destekler ve finansman imkanlariyla Uzak Ülke Stratejisi ve e-ihracat gibi alanlarda atacaklari adimlarla bu katkiyi daha da artiracaklarini bildirdi.

Mus, yatirimlarin büyümeye olan katkisina bakildiginda, 2020'nin ikinci yarisindan itibaren devam eden artis trendinin bu yil da sürdügünü ve yatirimlarin büyümeye 5,4 puan katki sagladigini dile getirdi. Bakan Mus, bu durumun büyümenin saglam temeller üzerinde dengeli ve saglikli bir sekilde gerçeklestiginin, yatirim, üretim, istihdam ve ihracati artirma temelli politikalarin sonuç verdiginin de en büyük göstergesi oldugunu anlatti.

- "Vatandasimizin hakkini kimseye yedirmeyiz"

Istanbul Atasehir Hali'nde sebzelerin çöpe atilmasina iliskin olaya deginen Mus, Bakanlik olarak piyasayi bozucu faaliyette bulunanlara, tekel olusturarak fiyatlari manipüle edenlere asla ve asla müsaade etmeyeceklerini vurguladi. Mus, haksiz fiyat artislariyla vatandaslarin kursagindan geçecek ekmege gözünü diken firsatçilarin gözünün yasina bakmayacaklarini ifade ederek, su degerlendirmede bulundu:

"Çarsida, pazarda ve markette arz-talep dengesiyle uyusmayan fiyat artislariyla vatandasimizin cebine elini uzatanlardan hesap soracagiz. Elbette serbest piyasa ekonomisinden yanayiz ancak bu kuralsiz ve sinirsiz bir piyasa düzenini savundugumuz anlamina gelmiyor. Serbest piyasa ekonomisinden ne kadar yanaysak piyasa ekonomisinin kurallarini hiçe sayanlarin da bir o kadar karsisindayiz. Birtakim yasa disi yollarla fahis fiyat artisi yapanlara karsi Bakanligimizin elindeki tüm enstrümanlari kullanacagindan hiç kimsenin süphesi olmasin. Vatandasimizin hakkini kimseye yedirmeyiz. Tüm denetim elemanlarimiz kanunlarin Bakanligimiza verdigi yetki çerçevesinde bu olagan disi faaliyetleri gözlemleyecek ve gereken cezai islemleri uygulayacak."

Mus, dürüst çalisan esnafin, tüccarin, is insaninin sonuna kadar yaninda olduklarini ve onlarin taleplerini sektör sektör dinlemeye, çözüm üretmeye devam ettiklerini belirtti.

Birilerinin, Türkiye'nin elde ettigi basarilari önemsiz göstermenin derdine düstügüne isaret eden Mus, "Bakin dün yüzde 21,7 ile rekor bir büyüme orani açiklandi. Ülke olarak hepimiz bu büyüme oranindan ve bu basaridan memnuniyet duyarken bazi çevreler hemen bu orani küçümsemeye kalkti. Akla, mantiga ve izana sigmayacak birtakim argümanlarla bu büyüme oraninin dogru olmadigini ispatlamaya çalistilar, büyüme oraniyla ilgili degerlendirme yapmak yerine çamur atma yoluna gittiler. Türkiye'nin her basarisinda üzülen, Türkiye'nin krize girmesi için bir kösede sinsice ellerini ovusturan, algi operasyonlari yürüten bu anlayisin elbette yüzde 21,7 büyümeyi hazmetmesini bekleyemeyiz. Açikça ifade edelim ki bu hazimsizligin nedeni Türkiye'nin basarisini kendi basarisizligi olarak gören bir anlayistan kaynaklanmaktir. Biz bu sakat anlayisa karsi mücadelemizi sürdürecegiz." dedi.

Ekonomideki tüm göstergelerin, ülkenin kalkinmasina yönelik verilen çabalarin meyvesinin alinmaya baslandigini gösterdigine isaret eden Mus, sanayide çarklarin tüm hiziyla döndügünü, ülke için üretim, ihracat ve istihdamin önünü açtigini söyledi.

Mus, Birlesmis Milletler Hükümetler Arasi Iklim Degisikligi Paneli'nin, 9 Agustos'ta yayimladigi "insanlik için kirmizi alarm" niteligindeki raporunda, iklim degisikliginin yayginlastigini, yogunlastigini ve hizlandigini ilan ettigini animsatarak, söyle devam etti:

"Bu kapsamda, hem iklim degisikligiyle mücadele politikalarina adaptasyonunu saglamak hem de ihracatta rekabetçiligimizi güçlendirmek amaciyla hükümetimizce 'Yesil Mutabakat Eylem Plani' temmuz ayinda yürürlüge konulmustur. Yol haritasi niteliginde olan bu plan çerçevesinde kurulan çalisma grubu, özel sektör ile tüm STK, çati ve istisare kuruluslarinin katilimiyla geçtigimiz hafta genis çapli bir toplanti gerçeklestirmistir. Bu kapsamda kurulacak ihtisas gruplarinin da katkilariyla ülkemizin Yesil Mutabakat'a uyumunda öncü rol üstlenip, riskleri firsata çevirmek için çalismaya devam edecegiz. Bu sayede bütün sektörlerimizde geç kalmadan yesil ve dijital dönüsüm süreçlerini tamamlamali, yapay zeka ve yeni is yapma modellerine agirlik vermeli, tüm bunlari kurumsal kültürlerimizin yeni fakat asli parçalari haline getirmeliyiz. Bakanlik olarak bu manada yeni is modellerinin gelistirilmesini tesvik ediyoruz."

- "Siber güvenlik, yazilim, oyun ihracatini 10 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz"

Turquality Programi'ni daha etkin hale getirmek için önemli gelistirmeler yaptiklari bilgisini veren Mus, bu kapsamda, oyun ve yazilim ihracatina özel önem verdiklerini anlatti. Mus, Turquality içinde ayri bir destek mekanizmasi olarak e-Turquality'yi devreye alacaklarini belirterek, "Halihazirda 2 milyar dolarlik oyun ihracatimiz var. Bu çalismalar isiginda, siber güvenlik, yazilim, oyun ihracatini 10 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz." dedi.

Bakan Mus, ihracatçilar için bir müjdesi oldugunu da belirterek, söyle konustu:

"Ihracatçimizin Merkez Bankasi kaynaklariyla Eximbank ve ticari bankalar araciligiyla kullandigi reeskont kredilerinin miktarini 30 milyar dolara çikarmis bulunmaktayiz. Bu limit artirimiyla özellikle KOBI'lere yönelik reeskont kredisi kullanimini yayginlastirmis olacagiz. Ihracatçilarimiz için hayirli ugurlu olsun."

Ihracatin menzilinin gelistirilmesine verdikleri öneme de deginen Mus, "Çalismalari devam eden Uzak Ülke Strateji'miz ile, ihracatçilarimizi Uzak Dogu'ya, Latin Amerika'ya tasimak istiyoruz. Bu yöndeki çalismalarimiza hizla devam ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Mus, Uluslararasi Insaat Sektörü Dergisinin raporuna göre Türkiye'nin yurt disi müteahhitlik sektöründe 250 firma arasinda 40 firma ve yüzde 4,4 pay ile dünya üçüncüsü oldugunu animsatarak, "Küresel insaat pazarinin, geçtigimiz yil yüzde 11'lik tarihi bir daralma yasamasina ragmen ilk 100 arasinda 7 firmamizin oldugunu görmek bizler için gurur verici bir tablodur." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sinir kapilarindaki önlemler en üst düzeye çikarildi"

Bakan Mus, Afganistan'daki gelismelerle gündeme gelen mülteci-göçmen meselesine de dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Buradan net sekilde ifade etmek isterim ki Türkiye kendi topraklarina yönelik bir göçmen dalgasina asla ve asla müsaade etmeyecektir. Biz Türkiye olarak mülteci akinina karsi sinirlarimizi siki bir sekilde tutacak ve göçmen yükünü sirtimiza almayacagiz.Tabi göç meselesi tüm dünyanin üzerinde durmasi gereken küresel bir sorundur. Bu noktada bütün yükü belli ülkelere yüklemeye dönük yaklasimlari kesinlikle kabul etmiyoruz. Afganistan'da ortaya çikan sorunlarin müsebbibi kim ise bugün Afganistan kimlerin yüzünden bu kaotik ortama sürüklenmis ise evvela onlar bu göç dalgasiyla ilgili çözüm üretme sorumlulugundadir. Bu noktada Türkiye sinir kapilarinda aldigi önlemleri en üst düzeye çikarmistir."

(Bitti)
Kaynak: AA