AYM, Kapatilmasi Istemiyle Açilan Davada HDP'nin Savunma Için Ek Süre Talebini Kabul Etti

Partinin ön savunmasini vermesi için 60 günlük, hakkinda siyasi yasak istenenlerin ön savunmasini hazirlamasi için ise 30 günlük ek süre verildigi ögrenildi HDP, verilen ek sürelerin tamamlanmasinin ardindan ön savunmasini AYM'ye verecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halklarin Demokratik Partisinin (HDP) kapatilmasi istemiyle açilan davada, partinin savunma için ek süre talebini kabul etti.

HDP'nin kapatilmasi istemiyle açilan ve ceza davasi prosedürü izlenen davada, AYM Genel Kurulunun, iddianameyi oy birligiyle kabul etmesi ve iddianame ile eklerinin davali partiye tebliginden itibaren ön savunma için 2 aylik süre baslamisti.

Partinin yasal süre içinde ön savunmasini vermesi gerekirken, HDP Hukuk Komisyonu, bu süre dolmadan AYM'ye basvurarak savunma için 4 ay ek süre talebinde bulunmustu.

AYM Genel Kurulu, HDP'nin bu talebini görüstü.

Alinan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme, daha önceki kapatma davalarinda oldugu gibi, HDP'nin de ek süre talebini kabul etti.

Partinin ön savunmasini vermesi için 60 günlük, hakkinda siyasi yasak istenenlerin ön savunmasini hazirlamasi için ise 30 günlük süre verildigi ögrenildi.

- Süreç nasil isleyecek?

Savunma için verilen ek süre tamamlandiktan sonra HDP, ön savunmasini AYM'ye verecek.

Ardindan Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, esas hakkindaki görüsünü sunacak. Bu görüs de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Sahin sözlü açiklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardindan davaya iliskin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkindaki raporunu hazirlayacak. Bu islemler sürerken gerek Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi gerekse davali HDP, ek delil veya yazili ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dagitilmasinin ardindan Baskan Zühtü Arslan, toplanti için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüsmeye baslayacak.

- 15 üyenin 10'unun oy çokluguyla karar verilebilecek

HDP hakkindaki kapatma davasini, 15 kisiden olusan Anayasa Mahkemesi heyeti karara baglayacak. Anayasa'nin 69. maddesinde sayilan hallerden ötürü partinin kapatilmasina veya dava konusu fiillerin agirligina göre devlet yardimindan kismen ya da tamamen yoksun birakilmasina, toplantiya katilan üyelerin 3'te 2 oy çokluguyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davasi sonucunda verilen karar, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi ile ilgili siyasi partiye teblig edilecek ve Resmi Gazete'de yayimlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatilmasina neden oldugunu belirlemesi halinde bu kisiler, kesin kararin Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayimlanmasindan baslayarak 5 yil süreyle bir baska partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.
Kaynak: AA