Afganistan'dan Tahliye Edilenlerden Biri, Sorusturulmak Üzere Avrupa'da ABD'nin Gözetimi Altinda Tutuluyor

ABD, Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutani ve Avrupa Kuvvetleri Komutani Orgeneral Tod Wolters, Afganistan'dan Avrupa'daki üslere tahliye edilenler arasinda istihbaratin veri tabanlarinda sakincali olarak isaretli olan 1 kisinin, Amerikan güvenlik birimlerince sorusturulmak üzere gözetim altinda tutuldugunu açikladi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ile ülkeden tahliye edilen 124 bin kisinin islemleri ABD'nin Avrupa ve Orta Dogu'daki üslerinde devam ediyor.

Avrupa'ya tahliye edilen Afganlarla ilgili basin toplantisi düzenleyen Wolters, 38 bin kisinin Avrupa'daki üslerde islemlerinin yapildigini ve su anda 12 bin civarinda kisinin de halen bu üslerde kaldigini söyledi.

Amerikan askeri üslerindeki kisilerin güvenlik taramasindan geçmesine iliskin sorulari yanitlayan ABD'li General, tahliye edilen 58 kisinin ABD istihbaratinin veri tabanlarinda sakincali olarak isaretli oldugunu belirtti.

Wolters, "Hepsi temiz çikti ancak 20 Agustos'tan beri Avrupa'da devam eden islemlerde kirmizi isaretli olarak karsimiza çikan 1 kisi su anda ABD yetkililerinin gözetimi altinda. Almanya da bu konuda çok yardimci oldu. Halen, bu kisinin geçmisine yönelik sorusturma üzerine çalisiyoruz." diye konustu.

ABD'nin Özel Vize Statüsüne sahip kisilerin çogunu Afganistan'dan tahliye edemedigine iliskin soruya yanit veren Wolters, Avrupa'ya getirilen 38 bin kisiden 792'sinin ABD vatandasi, 996'sinin ise oturum izini bulunanlar oldugunu ancak geri kalanlarin statüsü hakkinda bilgi sahibi olmadigini dile getirdi.

Kaynak: AA