ABD Disisleri Bakanligi Açiklamasi Afganistan'da Yeni Kurulacak Hükümetin Taninmasi Için Belli Sartlari Saglamasi Lazim

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Taliban'in kontrol ettigi Afganistan'da yeni kurulacak hükümetin ancak belli kriterleri karsiladiktan sonra taninabilecegini söyledi.

Price, günlük basin brifinginde, Taliban'in Afganistan'daki hükümet kurma çalismalarini ve ülkedeki son durumu degerlendirdi.

Price, Taliban'in mesruiyetine iliskin ABD'nin yaklasimini, "Su an Afganistan'da bir hükümet yok, bir hükümet kuruldugunda onun taninmasi için belli kriterleri karsiliyor olmasi lazim." sözleriyle degerlendirdi.

Kabil havalimaninin yeniden isletime açilabilmesi sürecinde Türkiye ve Katar ile çalistiklari ve havalimaninin açik olmasinin Taliban dahil tüm taraflarin ve uluslararasi toplumun yararina oldugunu belirtti. Afganistan'a gönderilen insani yardimlarin yerine ulasabilmesi için Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin açik olmasinin bir gereklilik oldugunu kaydeden Price, bu konudaki çabalari için Türkiye ve Katar'a tesekkür etti.

Öte yandan Disisleri Sözcüsü, Afganistan'dan tahliye edilen Afganlarin neden Türkiye üzerinden "P2" basvurusu yapamadigina iliskin bir soruya, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki oldugunu, Afganistan'dan tahliye sürecine ciddi destek verdigini ve söz konusu basvurunun birçok ülkeden yapilabildigini söyledi.

Price ayrica, Afganistan'da kalan ancak ülkeden ayrilmak isteyen Afganlarin çikisini saglayabilmek noktasinda gerekli prosedürlere devam ettiklerini, islemleri tamamlananlarin tahliye edilebilmesi için görüsmelerin sürdügünü belirtti.

Kaynak: AA