Spacex'in 3 Günlük Uzay Yolculugu Sona Erdi

SpaceX’in içinde astronot olmayan 4 mürettebati tasiyan Dragon Kapsülü, uzayda 3 gün kaldiktan sonra Florida açiklarina güvenli bir sekilde inis yapti.

ABD’li roket gelistiricisi SpaceX’in içinde astronot bulunmayan bir roketi basarili bir sekilde firlatmasinin ardindan, dünya çevresinde 3 gün süren "Inspiration4"adli uçus güvenli bir sekilde sona erdi. Milyarder is insani Jared Isaacman, fen bilimleri egitmeni Sian Proctor, doktor asistani Hayley Arceneaux ve veri mühendisi Christopher Sembroski’yi tasiyan Dragon Kapsülü, Florida, Cape Canaveral kiyilarinda Atlas Okyanusu’na

parasüt ile basarili bir inis gerçeklestirdi. Inisin ardindan bir saatten kisa bir sürede bölgedeki kurtarma gemisine alinan kapsüldeki mürettebat,

daha sonra helikopterle NASA’nin Kennedy Uzay Merkezi’ne gitti.

"Daha yeni basliyoruz"

Inspiration4 görevine liderlik eden Jared Isaacman kapsülün basari ile yeryüzüne ulasmasinin ardindan "SpaceX’e çok tesekkürler. Bu bizim için harika bir yolculuktu ve daha yeni basliyoruz!" derken, SpaceX’in sahibi milyarder is insani Elon Mask da sosyal medya platformu twitter üzerinden paylastigi mesajda "Tebrikler Inspiration4" ifadesini kullandi.

Dikkat çeken isimler

ABD’li roket gelistiricisi SpaceX içinde astronot bulunmayan bir roketi basarili bir sekilde firlatmayi basarmis, dünya çevresinde 3 günlük bir seyahat vaadeden ve uzay turizmi için önemli bir adim olarak görülen Inspiration4, sivil mürettebati ile de dikkat çekmisti. 38 yasindaki milyarder is insani Jared Isaacman’in finansmanini üstlendigi ve yolculara liderlik ettigi uçusta NASA tarafindan 2009’da yapilan astronot seçmelerinde 47 finalist arasinda yer alan ancak sonunda ajansa katilmaya hak kazanamayan 51 yasindaki fen bilimleri egitmeni Sian Proctor da yer almisti. Doktor asistani olan ve daha önce kanseri yenen 29 yasindaki Hayley Arceneaux ve Lockheed Martin’de veri mühendisi olan 42 yasindaki Christopher Sembroski de uçusa katilan diger isimler olmustu.

Ardi ardina denemeler

Daha önce Ingiliz is insani Richard Bronson sirketi Virgin Galactic’in gelistirdigi araçla uzayin basladigi nokta olarak kabul edilen 100 kilometre yükseklige seyahat etmisti. Toplam 6 kisiyi tasiyan Unity-2 uzay araci, ABD’nin New Mexico eyaletinden firlatilarak, sorunsuz sekilde yeryüzüne inmeyi basarmisti. ABD’li e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un, kendi sirketi Blue Origin’in gelistirdigi uzay araciyla uzaya gerçeklestirdigi 4 kisilik seyahat ise sivil mürettebattan olusan ilk pilotsuz uçus olarak kayitlara geçmisti.
Kaynak: İHA