Mali Hükümeti, Wagner Ile Anlasacagi Yönündeki Iddialari Yalanlamadi

Basbakan Choguel Kokalla Maiga: 'Ortaklarimiz bazi alanlardan çekilme karari aldiginda ve yarin çekildiklerinde ne yapacagiz? B planimiz olmasin mi'.

Mali'de 24 Mayis'taki darbeden sonra kurulan geçis hükümetinin basbakani Choguel Kokalla Maiga, Rus güvenlik sirketi Wagner ile anlasma yapilacagi yönündeki iddialari yalanlamadi ve "B planina ihtiyaç duyuldugunu" söyledi.

Maiga, basina yaptigi açiklamada, Mali ile Wagner arasinda parali asker konuslandirilmasina iliskin bir anlasma imzalanacagi iddialarina yanit verdi.

Fransa'nin sonlandiracagini duyurdugu Barkhane Operasyonu'na atifta bulunan Maiga, "Ortaklarimiz bazi alanlardan çekilme karari aldiginda ve yarin çekildiklerinde ne yapacagiz? B planimiz olmasin mi?" ifadesini kullandi.

Choguel Kokalla Maiga, bu alanlarin doldurulmasi gerektigini ancak yeteri kadar askeri birlik olmadigini kaydederek, B planiyla neyi kastettigine ise açiklik getirmedi.

- Mali'ye 1000 Rus parali asker gönderilecek iddiasi

Amerikan basininda, Mali'de darbenin ardindan kurulan asker agirlikli geçis hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun egitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasini öngören anlasma imzalamak üzere oldugu iddia edilmisti.

Haberde, yaklasik 1000 parali askerin, Mali'ye gidebilecegi ve buna karsilik aylik 10,8 milyon dolar ödeme yapilacagi öne sürülmüstü.

Fransa Savunma Bakani Florence Parly, bu iddialara, "Eger Malili yetkililer, Wagner grubuyla böyle bir anlasma imzalayacak olursa bu durum endise verici olmasinin yani sira Sahel ülkelerini desteklemek için yillardir yaptigimiz ve yapmayi planladigimiz her seyi anlamsiz kilar." ifadeleriyle tepki göstermisti.

Almanya Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer de Mali'yi, Wagner sirketi ile anlasmamasi konusunda uyararak, "Böyle bir anlasma, Almanya'nin Fransa, Avrupa Birligi ve BM ile birlikte sekiz yildir Mali'de yaptigi her seyle çelisiyor." yorumunda bulunmustu.

Mali Savunma Bakanligi ise böyle bir anlasmadan haberdar olmadiklarini ancak herkesle görüsmeye açik olduklarini belirtmisti.

- Barkane Operasyonu sonlandiriliyor

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Sahel'de yürüttükleri Barkhane Operasyonu'nu, gelecek yilin ilk çeyreginde sonlandiracaklarini, ancak bölgeden çekilmeyeceklerini duyurmustu.

Mali'de Barkhane sonrasi Avrupa ülkelerinden olusan Takuba Görev Gücü'nün daha etkin olmasi hedefleniyor.

Adini Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandigi "Takoba" kilicindan alan Takuba Görev Gücü'nde Fransa, Isveç, Estonya, Italya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 500'e yakin asker görev yapiyor.

Fransa, 2013 basinda Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatin ardindan 1 Agustos 2014'te Sahel'de Barkhane Operasyonu'nu baslatmisti.

- Sahel'de Barkhane sonrasi Wagner dönemi baslayabilir

Yaklasik 5 bin askerin görev yaptigi Barkhane Operasyonu'nun sonlandirilmasiyla Sahel'deki güvenlik krizinin çözümünde ana aktörün Wagner olabilecegi belirtiliyor.

Wagner parali askerleri, konuslandiklari ülkelerde, yerel ordulari egitiyor, önemli isimleri koruyor, isyanci veya terörist gruplarla savasiyor ve sicak noktalarda altin, elmas ve uranyum madenlerinin güvenligini sagliyor.

Rus parali askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduguna inaniliyor.

Kaynak: AA