Kanarya Adalari'ndaki Yanardag Lav Püskürtmeye Devam Ediyor

Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’ndaki La Palma’daki yanardag lav püskürtmeye devam ederken, Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’na yapacagi ziyareti erteledigini duyurdu.

Kanarya Adalari'ndaki Yanardag Lav Püskürtmeye Devam Ediyor
Atlas Okyanusu’nda yer alan ve Ispanya’ya bagli bulunan Kanarya Adalari’nin en büyük besinci adasi olan La Palma’da yanardag faaliyete geçti. La Palma’nin güneyindeki Cumbre Vieja Milli parkinda 15.12’de patlayan yanardag lav püskürtmeye devam ederken, yedi ayri noktadan kizgin lavlarin püskürdügü bildirildi.

Lavlarin ilerlemesi sebebiyle La Palma’da “kirmizi alarm” verildigi aktarildi.

Yaklasik 5 bin kisi tahliye emri verildi

Lavlarin ilerleyerek bölgedeki bazi yerlesim yerlerini tehdit etmeye baslamasi üzerine La Palma yetkilileri, El Paso, Tazacorte ve Los Llanos de Aridane köylerindeki yaklasik 5 bin kisi için zorunlu tahliye emri çikardi. Tahliye islemine yardimci olmak üzere bölgede askerler görevlendirildi.

Yerel yetkililer, vatandaslari lavlara hiç bir sekilde yaklasmamalari konusunda uyarirken, volkanik kül görülmesi durumunda evde kalarak korunmalarini ve cep telefonu kullanimini minimum seviyede tutmalarini istendi.

Sanchez BM Genel Kuruluna yapacagi ziyareti iptal etti

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, yasanan afet dolayisiyla ABD’nin New York’taki Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’na yapacagi ziyareti erteledigini duyurarak, La Palma adasina dogru yola çiktigini bildirdi.

Ispanyol Cografya Enstitüsü’nde Volkanoloji Doktoru Stavros Meletlidis yaptigi açiklamada, patlamanin ne kadar daha süreceginden emin olamadiklarini ancak dagin yamacindaki çatlaklardan akan lavlari her gün ölçerek bu durumu çözebileceklerini bildirdi.

Kanarya Adalari Hükümet Baskani Angel Victor Torres, su ana kadar herhangi bir can kaybi ya da yaralanma olmadigini ancak belediye birkaç yolun çöktügünü belirtti.

Adadaki havaalaninin isletmecisi Aena, Kanarya Adalari’na yapilan her yöndeki uçuslarin devam ettigini bildirdi.

Son volkanik patlama 1971’de yasanmisti

La Palma’da kaydedilen en eski volkanik patlamanin 1430 yilinda gerçeklesirken, 1971’deki son volkanik patlamada ise lav akintilarinin yakininda fotograf çeken 1 kisi hayatini kaybetmis, bölgede maddi hasar ise meydana gelmemisti.
Kaynak: İHA