Gine'deki Askeri Cuntadan ECOWAS Yaptirimlarina Tepki Açiklamasi

'Biz askeriz, bizim görevimiz Gine'de, dolayisiyla seyahat etmeye ihtiyacimiz yok. Hesaplarimizda da dondurulacak hiçbir sey yok'

Gine'de 5 Eylül'deki askeri darbenin ardindan basa gelen askeri cunta, Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugunun (ECOWAS) kendilerine uygulayacagi yaptirima tepki gösterdi.

Askeri cunta Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesi (CNRD) sözcüsü Amara Camara, basina açiklamalarda bulundu.

Camara, cunta üyelerinin hesaplarinin dondurulmasi ve seyahat yasagini içeren ECOWAS yaptirimlarina iliskin, "Biz askeriz, bizim görevimiz Gine'de, dolayisiyla seyahat etmeye ihtiyacimiz yok. Hesaplarimizda da dondurulacak hiçbir sey yok." ifadesini kullandi.

Sözcü Camara, darbenin arkasindaki isim ve CNRD lideri Yarbay Mamady Doumbouya'nin da "cumhurbaskani" olarak atandigini belirtti.

Yaptirim kararinin ardindan 17 Eylül'de Fildisi Sahili Cumhurbaskani Alassane Ouattara ile baskent Konakri'ye gelen ECOWAS Dönem Baskani ve Gana Devlet Baskani Nana Akufo-Addo da cunta ile görüsmenin oldukça samimi geçtigini belirterek, "Gine ile ECOWAS, beraber birlikte yürümenin yolunu bulacak." degerlendirmesinde bulunmustu.

ECOWAS'in 16 Eylül'de düzenledigi olaganüstü zirvede, Gine'deki cuntaya, anayasal düzenin yeniden saglanmasi için 6 ay süre taninmisti.

Zirvede, cunta üyelerinin mal varliklarinin dondurulmasina ve cunta üyeleriyle ailelerine seyahat yasagi getirilmesine karar verilmisti.

- Askeri darbe

Gine'nin baskenti Konakri'de, Cumhurbaskanligi Sarayi Sekoutoureya ve idari binalarin bulundugu Kaloum bölgesinde 5 Eylül'de silah sesleri duyulmustu. Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) basindaki Yarbay Doumbouya yönetime el koyduklarini açiklamisti.

Doumbouya, ülkedeki kötü gidisat nedeniyle yönetime el koyduklarini, Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesini (CNRD) kurduklarini duyurmustu.

Hükümet, anayasa ve kamu kurumlarinin feshedildigini kaydeden Doumbouya, Cumhurbaskani Alpha Conde'nin, güvenli bir yerde tutuldugunu dile getirmisti.

Kaynak: AA