Sariçam Ormanlarina Dikilen Meyve Fidanlari Sayesinde Yaban Hayati Aç Kalmiyor

Kars'taki agaçlandirma çalismasiyla ormanlik alanda barinan boz ayi, vasak, karaca, kurt ve birçok kus türünün yabani meyvelerden beslenmesi saglaniyor Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay: 'Orman Genel Müdürlügü olarak yillardan beri yabani meyveli bitkiler için eylem planimiz var ve bunu uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yabani hayvanlar için çalismalar yürütüyoruz'

HÜSEYIN DEMIRCI - Kars'in Sarikamis ilçesinde bulunan sariçam ormanlarina dikilen meyve fidanlariyla yaban hayatinin aç kalmamasi saglaniyor.

Sarikamis Orman Isletmesi Fidanlik Sefligi'ndeki 67 dekar alanda her yil ortalama 1,5 milyon sariçam, ladin, hus fidani üretilerek, Dogu Anadolu Bölgesi'ndeki agaçlandirma sahalarina dikiliyor.

Fidanlikta ayrica yilda 100 bine yakin üretilen yabani armut, aliç, ahlat, kusburnu fidani, yaban hayatina ev sahipligi yapan sariçam ormanlarinda toprakla bulusturuluyor.

Agaçlandirma çalismasiyla ormanlik alanda barinan boz ayi, vasak, karaca, kurt ve birçok kus türünün, yabani meyvelerden beslenmesi saglaniyor.

- Boz ayilarin da yerlesim yerlerinden uzak tutulmasi amaçlaniyor

Ayrica son yillarda Sarikamis ilçe merkezine yiyecek aramaya inerek vatandaslar için tehlike olusturan boz ayilarin, meyve agaçlarinin dikilmesi çalismasiyla yerlesim yerlerinden uzak tutulmasi amaçlaniyor.

Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, AA muhabirine, ormanlarin yalnizca agaçtan ibaret olmadigini, birçok yaban hayvanina da barinma imkani sagladigina isaret etti.

Ekosistem içerisinde yaban hayvanlarinin çok önemli oldugunu ifade eden Ayatay, "Orman Genel Müdürlügü olarak yillardan beri yabani meyveli bitkiler için eylem planimiz var ve bunu uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yabani hayvanlar için çalismalar yürütüyoruz." dedi.

Ayatay, Sarikamis ilçesindeki ormanlarin birçok yaban hayatina ev sahipligi yaptigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Yabani hayvanlarin yiyeceksiz kalmamasi için onlara yönelik fidan dikimi yapiyoruz. Buradaki mevcut arazide olan agaçlarin tohumlarini fidan olarak yetistirdikten sonra agaçlandirma sahalarina dikiyoruz. Bunlar kusburnu, ahlat gibi agaçlar ve yaban hayvanlarini magdur etmiyoruz. Fidanlikla üretilen yabani meyve agaçlari, 2 bin 200, 2 bin 700 rakimda bulunan ormanlik alan içerisinde toprakla bulusturuluyor."
Kaynak: AA