Merhum Basbakan Adnan Menderes Ve Arkadaslari, AK Parti Erzincan Il Baskanliginca Anildi

Merhum Basbakan Adnan Menderes, dönemin Maliye Bakani Hasan Polatkan ve Disisleri Bakani Fatin Rüstü Zorlu, 16-17 Eylül 1961 tarihlerinde idam edilmelerinin 60. yil dönümü nedeniyle Erzincan'da anildi.



Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun idam edilisinin 60. yil dönümü dolayisiyla AK Parti Erzincan Il Baskanligi'nda, partinin Erzincan teskilatinin gençlik ve kadin kollari baskanlari ile çok sayida partilinin katilimiyla basin açiklamasi düzenlendi.

Partiler adina basin açiklamasini okuyan Melek Aydin Aksaray, Türkiye Cumhuriyeti Devletinde toplumsal ve siyasi unsurlariyla ilk darbenin 27 Mayis 1960 yilinda gerçeklestirildigini belirterek, bu dönemin Türkiye'de darbelerin baslangici olarak tarihin tozlu sayfalarinda yerini aldigini söyledi.

Aksaray, Anadolu'nun yetistirdigi çok sayida vatan evladinin yine vatani için 27 mayis askeri darbesi ile bedel ödemek durumunda birakildigini ifade ederek, söyle devam etti:

"1950 yilinda iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadaslari, milletimizin milli ve manevi degerlerini Anadolu cografyasindan silmeye çalisan CHP iktidarinin antidemokratik uygulamalarini rafa kaldirmis, Türkiye'ye çag atlatmis, milletin milli, manevi degerlerini iade-i itibar etmislerdir. Tek parti rejiminin ülkemize yasattigi en büyük zulüm olan Türkçe ezani özüne döndürerek, Anadolu'nun Ezan-i Muhammedi'ye olan özlemini gidermistir. Takvimler 27 Mayis 1960'i gösterdiginde, milli iradenin yüksek teveccühü ile dönemin tek parti zihniyetini geride birakarak iktidara gelen Demokrat Parti, darbeci, vesayetçi zihniyet tarafindan alasagi edilmistir."

Aksaray, 1961 yilinin eylülünde dönemin basbakani Adnan Menderes ve arkadaslarinin mizansen yargilamalar sonucu idam sehpasina çikarilarak aileleriyle bile helallesmelerine izin verilmeden hayata veda ettiklerini aktardi.

Türk milletinin, 27 mayista baslayan darbelerin 12 eylül, 12 mart, 28 subat ile devam ederek karanliga gömülmek istendigine dikkati çeken Aksaray, "27 Nisan E-Muhtirasi, 15 Temmuz Darbe Girisimi ile uyandirilmaya çalisilan bu karanlik odaklar aziz milletimizin 15 Temmuz gecesi gösterdigi kararlilik ile sekteye ugratilmis ve ilelebet engellenmistir. Türkiye’de darbeler tarihi bir daha açilmamak üzere 16 Temmuz sabahi itibariyle kapanmistir. Sahneye koyulmak istenilen oyunlara, Türkiye’ye diz çöktürmek istenen her eyleme karsi milletine ve hizmete sevdali kadrolar ile Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde Türkiye, demokrasi düsmanlarina en büyük dersi vermistir. " ifadelerini kullandi.

Melek Aydin Aksaray, daha demokratik ve özgür bir ülkede yasamak için canlarini feda eden Menderes, Zorlu ve Polatkan basta olmak üzere tüm demokrasi sehitlerini rahmetle andiklarini dile getirdi.

Kaynak: AA