Kocaeli'de 'Turcoin' Dolandiricilik Davasinda 37 Sanigin Yargilanmasi Sürdü

Kocaeli'nde, "Turcoin" adli dijital paraya yatirim vaadiyle 1176 kisiyi dolandirdiklari iddia edilen 2'si tutuklu 37 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Kocaeli 1. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuklu saniklar Sadun Kaya ve Muhammet Satiroglu, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Durusmada, bazi tutuksuz saniklar ile müstekiler ve taraf avukatlari da hazir bulundu.

Mahkeme heyeti, talep edilen bilirkisi raporunun gönderildigini bildirdi.

Söz verilen tutuklu sanik Sadun Kaya, sorusturma öncesinde 1230 müstekiye ödeme yaptigini, sorusturma sirasinda ise 509 müstekinin zararini giderdigini söyledi.

Daha önce "Hipper" uzantili 28 sitenin listesini mahkemeye sundugunu belirten Kaya, bu web sitelerinin kimlere ait oldugunun BTK tarafindan tespitini talep etti.

Kaya, sistemin yaziliminin Muhammet Satiroglu'nun enistesi E.D. tarafindan yapildigini ve bu kisi hakkinda da iddianame düzenlemesini isteyerek, sunlari kaydetti:

"Muhammet'in kasasi olarak bilinen Bursa'da yasayan M.Y. adli emanette olan Muhammet'in telefonuna 1 milyon dolarlik bitcoin aktarmistir. Bu kisinin de ifadelerinin alinmasini ve telefondaki bu bitcoinlerin alinarak tedbir konulmasini istiyorum. Hirsizlik yapilan tesiste gerekli tedbirlerin alinarak tesis ile mal varligindaki diger tedbirlerin kaldirilmasini talep ediyorum."

Tutuk sanik Muhammet Satiroglu ise Sadun Kaya'nin anlattiklarinin hiçbirinin dogru olmadigini ileri sürerek, yazilim sirketi sahibi oldugunu, Sadun Kaya'yla iliskisinin de bundan dolayi oldugunu söyledi.

Tesislerde hissesinin olmadigini, para transferlerinin Sadun Kaya'ya ait oldugunu iddia eden Satiroglu, "Benimle ilgili sikayet olmadi, sikayetçi olanlar da sonradan sikayetlerinden vazgeçtiler." diye konustu.

Satiroglu, M.Y'yi tanidigini, daha önce ziyaretine geldigini dile getirerek, "Sanirim magdurlardan biri. Benden para istedi. Ne kadar parasi oldugunu bilmiyorum. E.D. benim enistemdir. Hipper ile bir ilisigi yoktur." ifadelerini kullandi.

Söz alan her iki sanigin avukatlari da müvekkillerinin tutuklu kaldiklari süre ve mevcut delil durumu göz önüne alinarak tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, hesap bilirkisileri tarafindan tanzim edilmesi istenen raporun beklenmesine, Hipper AS, GBC Digital Games Marketing, Anafis sirketlerinin 2017-2018 yillarina ait hesap hareketlerinin istenmesine, sanik Sadun Kaya'nin tutukluluk halinin devamina, Muhammet Satiroglu'nun ise 500 bin lira nakdi kefaletin bir defada Maliye Hazinesine yatirilarak makbuzunun mahkemeye ibraz etmesinin ardindan yurt disina çikis yasagi sartiyla tahliye edilmesine karar vererek, durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Savcilik tarafindan hazirlanan 60 sayfalik iddianamede, tutuklu saniklar Sadun Kaya ve Muhammet Satiroglu'nun "tacir veya sirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandiriciligi", "suç islemek amaciyla örgüt kurma" suçundan dosyadaki müsteki sayisinca 3 yildan onar yila kadar olmak üzere toplam 3 bin 530 yildan 11 bin 766'sar yila, diger 35 sanigin da "tacir veya sirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandiriciligi", "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma" suçundan 4 yildan 13'er yila kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

Kaynak: AA