Güney Afrika'da Malezya'ya Kaçirilmak Üzere 32 'Gergedan Boynuzu' Ele Geçirildi

Güney Afrika'da 2021'in ilk yarisinda, nesilleri tükenme riski altindaki 249 gergedan kaçak avcilarin hedefi oldu.

Dünya genelinde nesilleri tükenme riski altinda bulunan gergedan türlerine ev sahipligi yapan Güney Afrika'da polis, Malezya'ya kaçirilmak üzere depolanmis 32 gergedan boynuzu ele geçirdi.

Güney Afrika Polis Teskilatindan (SAPS) yapilan açiklamada, Gauteng eyaletinde bir içki deposuna düzenlenen operasyonda, yetkililerin sarap sandiklarinin altina gizlenmis 32 gergedan boynuzu buldugu belirtildi.

Açiklamada, olayla ilgisi oldugu tespit edilen 54 yasindaki bir polis memuruyla, 39 yasindaki bir kadin mahkeme tercümaninin gözaltina alindigi kaydedildi.

- Güney Afrika'da 2021'in ilk yarisinda, nesilleri tükenme riski altindaki 249 gergedan kaçak avcilarin hedefi oldu

Dünya Yaban Hayati Fonu (WWF) verilerine göre, 20. yüzyil baslarinda dünya genelinde yarim milyonu asan gergedan nüfusu, boynuzlari için kontrolsüz sekilde avlanmalari sonucunda 2021 itibariyla 27 bine kadar geriledi.

Yaklasik 5 bin gergedana ev sahipligi yapan Güney Afrika'da ise her yil yüzlerce gergedan, yüksek maddi degere sahip boynuzlari için kaçak avcilarin hedefi olmaya devam ediyor.

Güney Afrika Orman, Balikçilik ve Çevre Bakanligi verilerine göre, 2021 yilinin ilk alti ayinda nesilleri tükenme riski tasiyan 249 gergedan avlandi.

Bu rakam ülkedeki gergedan nüfusunun yaklasik yüzde 5'ine denk geliyor.

Öte yandan hükümetin uyguladigi siki tedbirler sayesinde, son yillarda ülkede avlanan gergedan sayisinda yasanan ciddi düsüs dikkati çekiyor.

Bununla birlikte, özellikle Asya ülkelerinden yogun ragbet gören yasa disi gergedan boynuzu ticareti, nesilleri tükenmekte olan gergedan türleri için ciddi bir tehdit olusturuyor.

Kaynak: AA